Националният съвет на АБВ заявява, че при продължаваща липса на съгласуваност между партньорите и координация на провежданите политики и забавяне на договорените в Политическата декларация мерки, партията ще бъде принудена да преразгледа своята подкрепа и участие в управлението.

Националният съвет на АБВ дава висока оценка на участието на своите представители в изпълнителната власт, съобщиха от партията. Отчита обаче като неработещ механизмa за координиране на политики между партиите, подкрепящи правителството, което създава невъзможност за партньорско сътрудничество и споделяне на отговорността за управлението.

АБВ изразява неудовлетвореност от факта, че по голяма част от договорените в Политическата декларация приоритети няма видима работа. Настоява, че българските граждани очакват бързи и енергични действия за укрепване на държавността и справедливостта от правителството и парламента, а не обещания и бъдещи ангажименти.

Изпълнителният съвет на партията има едноседмичен срок да приеме критерии за оценка на работата на правителството. Ще бъде излъчена контактна група, която да проведе официални разговори с партньорите, на които да представи оценката. След това Националният съвет ще реши какво да е отношението ни към управлението на страната и управленските политики.

АБВ превъзмогна идейните различия и острите критики към предишни участия на някои от партньорите в управлението и пое ангажимента за участие в името на националните цели, посочват от партията.

През първите месеци на работа на правителството проличаха и сериозни проблеми. От АБВ отчитат, че е спрял активният диалог за обсъждане на политики, представители на ГЕРБ неведнъж поставяли своите партньори пред свършен факт със законодателни предложения, работата на правителството „се парцелира“ между министрите, не се виждат общи действия по цели, които да мобилизират и българското общество.