Ние настояваме, че тази ситуация в държавата предполага за нас максимално широка коалиция, включително с участието на социалистическата партия. Това заяви Ивайло Калфин от АБВ след края на консултациите за сформиране на парламентарно мнозинство с ГЕРБ.

Според Калфин една такава коалиция ще означава, че всеки поема част от отговорността, която всички трябва да направим за стабилизиране на държавата. Той обясни, че от АБВ държат но това, но няма как да предрекат резултатите от консултациите, като разговорите за формата на бъдещото управление продължават.

„Това, което е изключително важно за нас е, че има изключително сериозни проблеми пред държавата, свързани с финансовата и стабилност и предстоящата зима, които предполагат национално отговорни решения”, посочи Ивайло Калфин.

„Получихме положителен отглас от ГЕРБ включително за развитието на ядрената енергетика - ако се появи нов инвеститор, различни интереси, максимално публично би трябвало да се разгледат в парламента ", каза още той.

Управлението ще е дясно-център

„Ние запазихме различните си позиции и разяснихме, че нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясноцентристко управление и не се отказваме от това. Затова принципните ни различия остават”, подчерта Румяна Бъчварова от ГЕРБ, като обаче допълни, че това не пречи да се търсят общи решения по важните за страната въпроси.

„Удовлетворени сме, че получихме общо разбиране по най-важните теми в момента – финансовата стабилност, случая с КТБ, възможността за бързо отблокиране на европейските средства, обсъдихме и възможните реформи, които оттук нататък правителството има възможност да проведе и по някои от тях получихме съгласие и конструктивни позиции от страна на АБВ”, заяви тя.

По думите й има сближаване в позициите на двете партии по отношение на реформата в правосъдната система, както и тази в сферата на сигурността.

Междувременно, около 12:00 часа започнаха консултациите с лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Към БСП също е отправена покана, но без място, дата и час, а социалистите настояват за среща с ГЕРБ в парламента.