Бюлетина в днешните предсрочни парламентарни избори имат право да пуснат общо 6 868 455 граждани, които фигурират в избирателните списъци. По данни на ЦИК, това представляват всички български граждани, навършили 18-годишна възраст към изборния ден с изключение на лишените от свобода и поставените под запрещение.

Изборният ден

Според закона изборния ден на 12 май ще започне в 7:00 часа сутринта и ще приключи в 20:00 часа.

Когато пред СИК има опашка от гласоподаватели след посочения час, СИК събира личните документи на гласоподавателите, които се намират в секцията към 20:00 часа и изборният ден приключва, когато всеки от тях пусне своята бюлетина в урната, но не по-късно от 21:00 часа.

Бюлетината

В днешния парламентарен вот участват 45 партии и коалиции, което означава, че в избирателните райони, където се състезават представители на всички тях, дължината на интегралната бюлетина ще достигне 1,2 метра.

Интегралната бюлетина ще се сгъва само веднъж, ако е дълга до 50 см, а ако е повече – ще има фабрични гънки, по които да се сгъва.

Знакът Х

Единственият легитимен начин, по който гласоподавателят може да пусне легитимен вот, е като отбележи знак Х със син химикал квадратчето с номера на избраната политическа формация.

Знакът е универсализиран от последните две години. Допустимо е в него да има изкривяване, но той не бива да напуска очертанията на едно квадратче.

Във всяка кабина за гласуване има химикал със син цвят, като осигуряването на консумативите е отговорност на Областните администрации.

Секции и урни

За днешните избори са разкрити 11 676 избирателни секции в България, а в чужбина – общо 227 секции на територията на 57 държави.

Във всяка избирателна секция са разпределени по около 1000 души, като техният брой може да се увеличи само когато има излишък до 500 избиратели, които се преразпределят.

Според представители на ЦИК урните, в които гражданите ще пускат бюлетините си, са достатъчно големи, за да поберат всички, но са предвидени резервни, ако се стигне до препълване.

Адрес на гласоподавателя

Избирателят попада в съответния избирателен списък според постоянния си адрес. Гражданите могат да гласуват и по настоящ адрес, ако са заявили такова желание пред общината по временната им адресна регистрация, за да бъдат вписани в новия списък и заличени в стария.

Българските граждани в чужбина могат да гласуват във всяка разкрита секция. Ако не са подавали предварително заявление за това, ще бъдат дописани в избирателния списък.

Редовните студенти и пълнолетните ученици могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат. За целта са им необходими ученическа карта или заверена студентска книжка, както и документ за самоличност. В избирателната секция те попълват декларация, че няма да гласуват на друго място, като за нарушаването на забраната носят наказателна отговорност.

Избирателите с трайни увреждания могат да гласуват в подвижна урна, ако са подали молба за това. Гласоподавателите, които не могат сами да отбележат Х в бюлетината си, имат право на придружител в тъмната стаичка. Един човек може да е придружител само на двама избиратели.

Проблем с документите

По данни на МВР преди вота около 92 000 българи нямаха валидни лични карти. Затова от ведомството създадоха специална организация за подновяването им.

Който не е успял да си извади документ за самоличност, ще може да получи необходимото удостоверение за гласуване между 8:00 часа и 17:00 часа в изборния ден.

Без агитация

Агитацията и огласяването на социологически прогнози за резултатите са забранени в деня на изборите, докато ЦИК не обяви край на гласуването.

Забранена е и продажбата на алкохол с изключение на бира.

За подробности от изборния ден следете bTV Новините, извънредното изборно студио "Промяната май" и btvnews.bg! 

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС