Наплив за регистрация за изборите на 25 октомври – още в първия ден, в който ЦИК приема документи за участие във вота, заявления подадоха 4 партии.

Традиционно - първи бяха от ГЕРБ, които както знаете си пазят ред пред ЦИК вече две седмици, за да внесат документите си първи. Те внесоха 9999 подписа, въпреки че по закон се изискват само 2500.

Днес освен ГЕРБ се регистрираха и „Съюз за Пловдив”, Български демократически форум и „Българска социалдемокрация”.

Регистрацията на партиите ще продължи две седмици - до 9 септември, когато ще знаем колко партии ще участват на вота.

В какво се цели ГЕРБ?

От ГЕРБ обявиха, че целта им е да спечелят в поне 16-18 областни града, а също да имат повече от 1700 общински съветника.

Ще се борят и за над милион от гласовете на българските граждани.

Управляващите не пропуснаха да се пошегуват и с политическия си опонент - БСП. Млади социалисти носиха вода на хората от ГЕРБ, които чакаха пред ЦИК.

„Искам специално да благодаря на подкрепителния пункт който изградиха младежката организация на БСП, те донесоха минерална вода. но искам да им кажа, че в дългите бягания тези които носят вода не участват в бяганията, а са подкрепителни центрове. Надяваме се БСП да участват в изборите, а не само да подкрепят участието на ГЕРБ”, заяви Цветан Цветанов.

Иначе управляващите обявиха, че имат допирни точки с Реформаторския блок в няколко общини, но единствения областен град, където ще играят заедно е Кюстендил.

За да няма злоупотреби с подписи

„ЦИК осигурява възможност всеки гражданин през интернет страницата на ЦИК да може да направи проверка по своето ЕГН дали фигурира в подписка в подкрепа на определена партия или коалиция”, заяви говорителят на избирателната комисия Камелия Нейкова.

Решихте ли дали ще гласувате на предстоящите местни избори?

Възможност за такава проверка вероятно ще има до няколко дни, след като се обработят първите подписки.

Междувременно, Комисията за защита на личните данни вече е подготвила типов формуляр, за да може гражданите по-лесно да се жалват, когато някоя партия злоупотреби.