37 членове на ГЕРБ-Свищов са подали заявления за напускане на партията. Сред тях е бившият депутат от политическата формация на Бойко Борисов в 41-вото Народно събрание Аспарух Стаменов.

Това съобщи за БТА самият Стаменов и допълни, че напуска партията, „защото напоследък на централно и местно ниво тя е овладяна от хора, които не кореспондират с идеите на Проекта ГЕРБ за откритост и прозрачност в управлението”.

По думите му организацията в Свищов е в ръцете на сегашния депутат от ГЕРБ Георги Марков. Стаменов припомни, че през 2010 година Марков е бил номиниран за председател на общинската организация на ГЕРБ В Свищов, но Изпълнителната комисия не го утвърдила и причините за това посочил тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Направихме проверка, която установи факти и обстоятелства, които биха дискредитирали партията”, казал Цветанов пред депутатите от ГЕРБ.

Според Аспарух Стаменов в Свищов е широко известно, че Георги Марков е свързан с фирми, които са източвали ДДС и са прехвърляни на бедни и затова се водят досъдебни производства. „Логичен е въпросът какво се случи след три години, че именно по настояване на Цветанов Марков бе поставен на избираемо място и сега е депутат от ГЕРБ в 42-рото Народно събрание”, подчерта Стаменов.

Той допълни, че засега няма намерение да се включва в нов политически проект и прогнозира, че още членове на ГЕРБ ще я напуснат.

Това е поредното напускане на членове на партията на Борисов след изборите на 12 май. През последните седмици от редиците на ГЕРБ се махнаха най-малко шестима души.