Нова дясна партия - "Движение България на гражданите" на бившия еврокомисар и кандидат за президент Меглена Кунева, вече е факт. Самата тя бе избрана за председател. Кандидатурата й бе издигната от Инициативния комитет и бе единствената номинация.

Преди това учредителите приеха устава на "Движение България на гражданите". Според него паралелно с политическата партия остава да функционира и гражданското едноименно сдружение.

В новата формация ще бъдат приемани само хора, които не са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Движението се определи като демократична дясна партия.

Мнозинството не прие идеята за десноцентристка формация.
Сред целите на партията на Кунева е превръщането на България в силна държава на свободни хора.

"Имаме амбицията да управляваме самостоятелно България и да я превърнем в модерна държава на свободни хора, заяви Кунева", след като беше избрана за председател.

Целта ни не е да съучастваме като коалиционен партньор, а да управляваме в полза на хората. Честно, без притворство, без задкулисни договорки, ще се борим винаги за
първото място, декларира Кунева. Тя посочи, че вече има опити да вкарат новата партия в различни коалиции и схеми.

До изборите "Движение България на гражданите" ще има пълния потенциал да управлява страната самостоятелно, компетентно и устойчиво, смята Кунева.

Тя декларира, че формацията никога няма да си взаимодейства с партии, които са постигнали резултати с прилагане на икономически и политически натиск върху хората и чрез купуване на гласове.

Ще се противопставим на олигархичните експерименти на държавата, заяви Кунева.Тя обясни, че партията се учредява, за да се направи политическо острие на гражданската идея. Тя допълни, че дъбът, който е символ на партията и ще бъде засаден през есента, ще трябва да бъде пазен и отгледан дотогава.

Така ние трябва да пазим и отглеждаме всеки кълн, да направим така, че българската политическа почва да бъде рекултивирана, за да остане трайното - дъбът, обясни Кунева и припомни, че няма дърво, наситено с повече символика в българското съзнание от дъба.

На учредителното събрание присъстваха около хиляда делегати. Форумът започна с изпълнение на химните на България и на ЕС. Гражданското сдружение "България на гражданите" ще продължи да функционира и след учредяването на едноименната партия.

Председателят вече обяви, че до изборите няма да влиза в коалиции. Според нея въпросът може да бъде повдиган едва след вота на избирателите на парламентарните избори.

Кунева обяви сдружението си в края на миналата година, след загубата в надпреварата за президентския пост. Тогава тя подчерта, че няма намерение да създава лидерска партия, а "сдружение на демократично мислещите хора”.

Днес тя направи първите си предложения като лидер на новоучредената партия. Сред членовете на Националния съвет са бившият министър на образованието Даниел Вълчев, напусналият СДС Найден Зеленогорски, Даниел Митов, напусналите ДСБ Прошко Прошков, Христо Ангиличин, юристът Йонко Грозев, журналистът Тома Биков, книгоиздателят Веселин Тодоров и др. Контролният съвет включва седем души. 

От РЗС веднага разпространиха декларация, в която се посочва, че "Кунева ще свие кукувиче гнездо, което ще насади с разноцветни политически яйца – от ренегати-костовисти през бивши царисти до откровени комунисти".

Създаващата се днес партия България на гражданите" е фалшив дубликат на ГЕРБ, посочват от партията на Яне Янев. Според ЗС новият политически проект има за цел да имитира ходовете на ГЕРБ, за да внушава, че върви към властта.