Бюджетът за отбрана за следващата година от над 1 млрд. лв. не е достатъчен. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Ангел Найденов след заседание на парламентарната Комисия по отбрана.

„Можем ли да се справим с тези 1 045 000 000 лв., които са бюджет за Министерството на отбраната, включително трансфера за висшите военни учебни заведения? Отговорът е – „да, при огромно напрежение за личния състав, без да могат да бъдат реализирани част от намеренията, свързани с възстановяването на техническата изправност или летателна годност на въоръжението”, заяви министърът. Той уточни, че 1 021 000 000 лв. са за Министерството на отбраната, а 24 млн. лв. са трансфер за висшите военни учебни заведения.

Запитан за какво конкретно няма да достигнат средства, Найденов посочи, че няма да коментира, но добави, че става въпрос за различни направления и очерта издръжка, техническа годност, както и по отношение на необходимото количество гориво и гориво-смазочни материали, което в някаква степен се отразява и на подготовката и учебния процес във въоръжените сили.

Запитан дали недостигащите средства са в размер на 170 млн. лева, министърът каза, че зависи спрямо какво се изчисляват. „Ако ги изчисляваме спрямо регламентирания 1,5 процента от БВП за разходи за отбрана, това са около 170 млн. лева. Ако ги изчисляваме в зависимост от различни най-неотложни потребности, това са не по-малко от 63 млн. лева към сегашните 1 млрд. и 45 млн. лева”, посочи Найденов.