Има опасност най-голямата болница в страната – „Пирогов”, да остане без храна, обявиха пред bTV от лечебното заведение. Причината е спряна от Комисията за защита на конкуренцията обществена поръчка за хранене.

Храната за пациентите в „Пирогов” е осигурена, поне до края на месец октомври, но ако до тогава не се намери решение на проблема, от началото на ноември болните може да останат без храна.

Антимонополната комисия спря конкурса в болницата заради със липсата на прозрачност. Поръчката е за 3 млн. лв., която урежда доставките за следващите три години. Според комисията лечебното заведение не е допуснало една фирма да участие в конкурса, а „Пирогов” се оправдава, че факсът им бил развален в продълежние на месец.

Все пак между цената на една пържола в „Пирогов” и в другите болници в страната има драстична разлика. Всяко лечебно заведение определя цените за храна по свое усмотрение. В „Пирогов”, например, порцията струва малко над 3 лв.

Най-много за храна плащат от задлъжнялата със 120 млн. лв. към доставчици Военно-медицинска академия. Договорът е за рекордните 6 лв. на ден, а менюто е от пържола, ориз и половин краставица. „Ние искахме да намалим цената до 4,20 лв., но фирмата даде обяснение, че изключително много персонал е зает с разпределянето на по 15 диети и това ще доведе до сътресения във фирмата”, обясни зам.-директорът на ВМА полк. доц. Венцислав Мутафчийски.

В Университетската болница в Плевен един храноден на пациентите е под 2 лв. Толкова е била най-ниската цена от двете представени оферти на обществената поръчка преди година. В случая ниската цена не определя качеството. „Днес на обяд супичка, много ми хареса, нахраних се добре”, призна пациентката Павлина Гинова от Мизия.

Парите за болничната храна идват клиничните пътеки, които лечебните заведения получават от Здравната каса.

От Здравното министерство замълчаха на въпроса на bTV защо няма пределни цени на хранодена в болниците и не се ли източват здравните заведения по този начин. Не е ясно на какъв принцип болниците и фирмите договарят стойността на доставената храна за пациента.