Заразено пилешко месо е най-вероятната причина за салмонела в детските кухни във Варна. След сигнал за съмнение от взрив от хранително заболяване, Областна дирекция по безопасност на храните провери трите детски кухни и разливочните към тях в града.

Бум на болни деца беше регистриран миналата седмица. Заради съмнения, че са заразени от детските кухни, те бяха затворени в петък докато приключи проверката им.

Първоначалните резултати показват, че най-вероятно приносителят на салмонелата е пилешко месо, доставено като суровина в детските кухни. 

Агенцията по безопасност на храните проверява склада и производителя на месото, за да се разбере от къде идва заразата и дали не става въпрос за вторично замърсяване на суровината.

До дни се очаква излизането на останалите лабораторни резултати, както и потвърждаването им от Национален референтен център към Агенцията по безопасност на храните.

Инспекторите са проверили и сладкарски цех, от който се зареждат кухните.

Взети са общо 120 проби за микробиологичен анализ, включително и от контактни повърхности с храни, кухненска посуда и ръце на персонала в обектите.

Партидите храни, от които са взети проби са възбранени до излизане на лабораторните резултати.

От днес детските кухни отново са отворени, след предписание за спиране на приемането на бели меса като суровина в трите детски кухни и извършване на дезинфекция на контактните повърхности и инвентар. В трите кухни е препоръчано да се приготвя постна храна за децата.