Конкурс за домашна бира се проведе в София. В него участват хора, които си правят бира вкъщи, а на самото състезание всеки може да опита от домашното пиво и да посочи най-хубавото.

Домашната бира е наистина различна - има светла домашна бира, тъмна, бира от България, бира от Словакия и Полша. И всички, които се състезават чия бира е най-хубава, са си я направили вкъщи – има такава с вкус на шоколад, на карамел и на джинджифил.

Купувате си ечемичен малц за 1,50 лв. за килограм и го изсипвате в тенджера с вода при съотношение една част малц към пет части вода. „Нашата цел всъщност е да го накиснем при определена температура и да задържим тази температура в рамките на около един час”, обяснява експертът по крафт бира Кристиан Радев, който е и домашен пивовар.

След като е киснал един час в топлата вода, малцът е отдал аромата си и вече не е необходим, затова се прецежда. „За да изкараме чист извлек, това е всъщност малцова захар, която преваряваме с хмел”, допълва Кристиан Радев.

Вари се също един час, за да може хмелът да направи течността горчива. После се оставя да изстине. „Заквасваме с пивни дрожди или бирена мая, така наречената, изчакваме няколко седмици да ферментира, три поне, най-малко, след което бутилираме и пием”, допълва домашният пивовар.

От един килограм малц за 1,50 лв., десет грама хмел за 60 стотинки и пет литра вода, се получават няколко литра домашна бира.

Най-важно е да оставите бирата да ферментира поне три седмици. После, каквато и да е на вкус, а тя ще е различна, ще пиете нещо, в което няма консерванти и стабилизатори.