Домакини от цялата страна се събраха в град Крън, за да приготвят традиционни ястия за Бъдни вечер. Подготовката на трапезата започна още по тъмно сутринта. Гозбите са разнообразни, тъй като жителите на градчето са дошли от цялата страна.

Всяка от жените представи традиционна гозба за конкретния регион. Всяка от тях е облечена в носия, характерна за конкретното място.

На трапезата присъства родопски клин приготвен с настъргани картофи, праз и мишерно брашно.

Свиленград е представен от кавръм с булгур. По думите на майсторката той се прави много лесно - меси се тесто, слагат се кори, пече се във фурната, и е готов. 

По думите на Райна Пейкова най-важното обаче, независимо къде в страната се намира човек, остава празничната питка.

На традиционната питка за Бъдни вечер се слагат различни символи от живота на стопанството. В средата обичайно се слага кръстче, разказва Пейкова. "Стопанката сама преценява какво да сложи, за да ни Господ през цялата година", допълва тя.  

Традицията поверява, че трапезата не бива  да се вдига до сутринта на 25 декември. Песните пък са неизменна част от приготовленията, защото в основата на всяка традиция е песента.