Опасност за земеделската реколта заради очаквани градушки в следващите дни. Синоптиците предупреждават, че до сряда включително, на много места в страната има възможност гръмотевичните бури да бъдат съпътствани от градушки.

Очаква се градушките да ударят първо в Западна България и постепенно да се пренесат над по-голямата част от страната. В този период на годината най-засегнати от градушка могат да бъдат овошките.

От агенцията за борба с градушките съобщиха, че от началото на месеца е започнал активният сезон за превенция на природната стихия.

Всички екипи и техника са в пълна готовност и са разплодени по полигоните из страната. Денонощно се следи за градоносни облаци и при нужда ще се използват ракети.

Системата за превенция защитава 8 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Въпреки това много от земеделските производители остават незащитени, а реколтата им често е унищожавана от ледения дъжд.

Васил Енев обработва 13 000 дка земя, засята основно с ечемик, пшеница и царевица. Няма да забрави 30 май миналата година. Тогава градушка унищожава почти цялата му реколта.

Загубите тогава са за около 2 и половина млн. лева. Днес той отново е притеснен. Кооперацията на село Бацова Махала е извън ракетния обръч на системата за превенция при градушки. Всъщност площта, която покриват ракетните установки е само 1/3 от обработваемата земеделска територия у нас.

По думите на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките” Николай Николов, причина за това е спряното разширяване на обхвата на неговото ведомство от 1989 г. досега. Едва от тази година се готви проект, който да промени това. За целта е нужен предварителен анализ, който ще е готов чак в края на следващата година.

Във врачанското село Бърдарски геран вече има модерна техника – там е разположен един от трите модерни доплерови радара, които следят облачността в радиус от 300 километра.

Полигонът към него разполага с 24 ракетни площадки. Тази година първото въздействие върху градоопасните облаци се е провело още на 30 април.

Всяка година от агенцията за борба с градушките изстрелват между 3 и 5000 ракети в зависимост от градовата активност през различните сезони.

„Няма 100% защита никъде в света, това е все пак физичен процес, който ние се стремим да покриваме и работим всяка година”, откровен е Николай Николов.