Ново родно изобретение. Български учени създадоха уред, който следи дали производителите на храни ни мамят. Умната машина може да се използва за анализ на хляб, мляко, месо, сокове и дори алкохол.

Изобретението е дело на специалисти от Университета по хранителни технологии в Пловдив, както и на Техническия университет в Габрово. Уредът прави анализ на базата на ултразвук, затова не е необходимо опаковката на продукта да бъде нарушена.

Пред екип на bTV машината разпозна какво е съдържанието на три опаковки сок.

„С тази машина може да се изследва плътността на сока, водно съдържание, сухо вещество, в крайна сметка това касае неговото качество”, коментира доц. Николай Шопов, катедра "Компютърни системи и технологии", УХТ-Пловдив.

Уредът може да бъде настроен да следи за различни показатели в продуктите. В момента се разработват и тестват програми за най-търсените храни - хляб, месо и мляко.

„Ако примерно едно кисело мляко е с деклалирано от производителя 3,6-процента масленост, а вътре не е толкова, съответно класификаторът ще отчете, че има грешка, че това не съответства на заложеното”, допълва доц. Шопов.

Сега учените разработват система, която да проверява съдържанието на колбасите - колко вода, сол и мазнини съдържат. Намерението на изобретателите е да създадат и преносим уред, с който да разполагат магазините.