За 15 години 6 500 българчета трябва да бъдат изведени от домовете и социалните институции. Това стана ясно от изказване на президента Росен Плевнелиев, който е домакин на британския принц Едуард и принцеса Софи в София.

Кралската двойка фокусира своята дейност върху намаляване на броя на децата, лишени от родителска грижа.

Пет години след като британският документален филм за децата от Могилино разтърси Европа, Едуард и Софи посещават България, за да видят отблизо деинституционализацията на децата от домовете.

Кралската двойка посети първа АГ болница „Света София”, където за последните осем години е предотвратено изоставянето на 280 деца от родителите им.

„Ние сме изключително благодарни на кралското семейство, което не само ни казва, че сме на прав пръв, но сложи кралски печат на усилията на толкова много експерти в България, че работят на световно ниво и това, което правят, има огромен смисъл,” коментира президентът Росен Плевнелиев.

Българският държавен глава, принц Едуарад и принцеса Софи бяха специални гости на прощъпалника на Сашко, който е със синдром на Даун, в Центъра за обществена подкрепа „Света София".

„Никой не ни е предлагал да го оставим. Тук получихме повече помощ за неговото физическо и психическо развитие,” разказа майката на детето Весела Миланова.

В момента в Столична община са затворени половината от домовете за деца и се приключват 13 къщи от семеен тип. До края на април над 6600 деца са настанени в семейства на роднини и близки, а други 1600 - в приемни семейства.