С 1500 по-малко младежи ще започнат висшето си образование наесен. С толкова правителството намали местата в плана за прием в университетите за 2012-2013 учебна година.

Повече са студентските места обаче по приоритетните за страната области - природни науки, математика и информатика, педагогически науки, здравеопазване и спорт. Освен това 150 висшисти повече ще могат да започнат обучение по докторантски програми тази есен в сравнение с миналата година.

Според кабинета промените са съобразени с демографските данни в България, както и с актуалните нужди на пазара на труда. Планът бил продиктуван и от целта, заложена в стратегията на Брюксел "Европа 2020" за увеличаване на относителния дял на 30-34-годишните със завършено висше образование до 40 на сто от населението.

През новата учебна година висшите училища ще могат да приемат общо 70 259 студенти - бъдещи бакалаври и магистри.

Правителството утвърди и таксите за обучение на студенти и докторанти. Размерът им се запазва в голяма част от университетите в страната. Сред тях са Софийският университет, УНСС, Великотърновският, Русенският, Техническият университет във Варна и други.

Част от ВУЗ-овете обаче са увеличили с таксата с между 10 и 100 лв. Такъв е случаят с Пловдивския университет, ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград, Шуменският университет, Техническият университет в столицата и други.

Най-облекчени откъм размер на учебните сметки са студентите от педагогическите специалности, администрация и туризъм - между 300-420 лв. Най-висока е таксата за медицина и изкуства, която за различните ВУЗ, специалности и образователно-квалификационни степени се движи между 540 лв. и 1500 лв.