От понеделник най-търсени ще бъдат яйцата - тонове ще бъдат купени в следващите дни. Затова и търговците са се презаредили с най-търсената стока преди празника.

Логично обаче, когато човек види толкова много стока от един вид на едно място, започва да се пита - дали е прясна. Защото никой не иска да си разваля празника с развалени яйца. Мнозина и до днес прибягват до един прост начин на контрол - разтръскват едно яйце и, ако хлопа, значи е старо.

В малката ферма на Пламен Марков кокошките всеки ден снасят близо 2 500 яйца . Всяко е маркирано - за клиентите цифрите не значат нищо, но всъщност това е автографът, с който производителят гарантира качеството.

„Яйцето е с маркировка две - това значи подово отглеждане, БГ значи България и вече евентуално номера на животновъдния обект, 26005 е моя номер”, обяснява Пламен Марков.

Подобно на дрехите, яйцата също имат размери. От S до XL. Сортирането на яйцата по размер и тегло се извършва от машина, която много точно определя дали едно яйце е XL, L, M или S.

Освен че сортира яйцата, машината контролира и качеството им- яйцето се осветява като на ренгнен. Но най-сигурният начин да разпознаем дали е прясно, е по цвета на черупката. При прясното яйце тя е лъскава, а когато престои много става матова.

Здравината на черупката също е от значение. Оказва се, че най-здрави са яйцата от млада кокошка.

Яйцето има срок на годност 28 дни и то, ако се съхранява на хладно, тъмно и закрито. След това следва преоценка и изтегляне от магазина. Но дори и след изтичане на срока, яйцата не се унищожават, а се дават за преработка.

Въпреки че често се хвърляме да купуваме по-големи яйца, всъщност качеството на яйцето не зависи от неговия размер. Друго, което е важно аз нас, потребителите, е цветът на жълтъка – вярваме, че колкото е по-наситен цветът, толкова яйцето е по-качествено. А всъщност истината е, че цветът зависи от начина на отглеждане на кокошката и донякъде от храната . Ако кокошката се храни само с фураж, жълтъка е по-светъл, което не означава, че яйцето не е добро. Друг е въпросът, че в сладкарството например определящо за качеството на яйцето е белтъкът. Така че всичко в крайна сметка е въпрос на гледна точка.