Броколи и шоколад изместват боб чорбата във войската. Въпреки че армията се стяга за ремонти на войнишките кухни и връщане към столовото хранене, все още командири на различни части, сами избират дали подчинените им да ядат доставена готова храна или от войнишки баки.

Според военни експерти, кетърингът сега излиза по-скъпо за професионалната ни армия, макар че тя е по-малобройна от наборната.

В някои поделения парите за храната се дават на ръка на служещите и те сами решават, какво да ядат, докато са на работа. Гвардейците обаче държат на кетъринга. От няколко дни поделението е с нов доставчик за обяд. Едно хранене излиза между 2 и 5 лева на ден.

Подп. Васил Тенчев обясни, че храната е съобразена и с физическите натоварвания. А преди мероприятия се полага по един шоколад. В менюто вече имало разнообразие - задушени зеленчуци, царевица, броколи, съобразено е и с диетичното хранене.

Менюто в гвардейската част е специално, поради представителния характер на частта. Там никой не може да си позволи дори да напълнее

Възможността готвачите да се върнат във войската е съвсем реална, а с тях и някои позабравени термини, като котлова храна – или приготвена на място.

В навечерието на Гергьовден в стола на гвардейците се шегуват, че за да влязат в идеална форма за паради им остават 6 дни.