В разгара на данъчната кампания Националната агенция за приходите дава разяснителни обяснения за новостите тази година. Усилията и стратегията на НАП са насочени към подобряването на онлайн услугите.

Крайният срок за подаване на декларации остава 30 април. Чрез Персонален идентифакционен код (ПИК) може да подаваме данъчната си декларация онлайн, без да е необходим електронен подпис.

„За първи път имаме възможност напълно безплатно да контактуваме с НАП, да проверим задължения и то не само за данъци и осигуровки, включително неплатение глоби на КАТ и да подаваме данъчни декларации”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Ако не подадем данъчната си декларация онлайн, няма да получим 5-процентна отстъпка. Срокът за подаване на електронни формуляри е 31 март.

Другото условие е да нямаме стари задължения към приходната агенция. „Възможно е гражданите да имат малки суми като задължения, за които те да са забравили, вследствие на което да се окаже, че не могат да ползват една отстъпка, която за тях да бъде в по-голям размер”, коментира Боряна Георгиева от Дирекция „Обслужване" в НАП.

Всички издадени персонални кодове остават активни и няма да има нужда от тяхното подновяване всяка следваща година.

До момента 8000 декларации са подадени от физически лица, от които 1500 са по интернет. Анализът на Приходната агенция сочи, че въвеждането на електронни услуги би спестявало на хората и безнеса около 300 млн. лева годишно.

250 000 са активните персонални кодове в момента, които работят в системата на НАП. От тях, малко над 150 000 са на частни лица. Важно е да се отбележи, че веднъж издаден, кодът остава активен и през следващите данъчни кампании. Това означава, че гражданите няма да има нужда всяка година да се вади нов.