Около 3500 българки всяка година се разболяват от рак на гърдата. Заради късният етап, в който търсят лекарска помощ, почти винаги се стига до ампутация на органа

Една статия със скромното заглавие „Моят медицински избор" взриви световните медии в средата на май. Разтърсващата изповед на една от иконите на красотата Анджелина Джоли накара света да заговори за рака на гърдата. Официалните данни за България сочат, че една от 22 българки се разболяват от рак на гърдата, но реалната честота на болестта е много по-висока.

29-тата година от живота на Емилия Драгостинова е най-щастливата и най-тъжната за нея. Тогава изпитва дълго чаканата радост да стане майка. И научава най-тъжната новина - че е болна от рак на гърдата. Напипва образуванието случайно, месец преди да роди.

„Направихме операцията, мастектомия на едната гърда. Аз всъщност бях готова да махна и двете, защото когато залогът е толкова висок, визията не е много важна. Аз не съм толкова суетен човек и това много ме е спасило. Защото не съм преживяла нито когато ми окапа косата, дори извиках майка ми, която е фризьор, да ме обръсне. Не съм преживяла нито някакво сътресение с това, че нямам гърда в момента. Просто аз самата го приемам за страшно нормално. Мен майка ми не ме е родила с гърди. Те са пораснали. И съм сигурна, че на подсъзнателно ниво всяка жена си спомня този момент. И да, гърдите са доста женствена част от всяка една от нас, но не мисля, че те са водещото. Красотата идва отвътре”, разказва съдбата си Емилия Драгостинова.

„За съжаление, най-честата операция, която се прави в България е т.нар. мастектомия, премахване на цялата млечна жлеза. Това не може да не е свързано с физическа, психическа, емоционална и сексуална травма”, обясни доц. Георги Байчев, онколог-хирург .

Защо едва 5% от жените, претърпели операция за отстраняване на гърда правят реконструкция и как продължават живота си след заболяването - още по темата тази вечер в bTV Репортерите, веднага след новините.