Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) работи много добре с Министерство на отбраната по подготовката на български рейнджъри за задгранични мисии, но по силата на националното законодателство отрядът няма право да участва в действия зад граница. 

Това каза в специално интервю за bTV командирът на антитерористите комисар Георги Узунов.

По думите му участието в задгранични мисии би било полезно за професионалното изграждане на баретите, както като оперативен опит, така и в личностен аспект.

Кои са успешните акции на баретите и какво още каза шефът на българските спецчасти ви представяме във втората част на разговора.

Комисар Узунов, работите ли съвместно с Министерство на отбраната по подготовката на българските рейнджъри в задграничните ни мисии?

Да, работим много добре с Министерство на отбраната, по-специално със 68-ма бригада Специални сили в Пловдив и Специалния морски разузнавателен отряд към Военноморските сили. Провеждаме съвместни тренировъчни мероприятия, парашутни скокове, водолазни спускания, подготовка на снайперисти, действия на тактически екипи.

По силата на националното законодателство, обаче, отрядът няма право да участва в задгранични мисии.

Има ли желание за такова участие от ваша страна?

Въпросът не е до желание, а до законодателно решение. Голяма част от отрядите на европейските страни имат такива правомащия, например GSG-9, RAID, GIGN, GEO, URNA, COBRA и други, които изпълняват мисии зад граница, свързани с охрана на техни представителства и дипломатически мисии.

На какво се дължат многобройните инциденти с български военнослужещи зад граница, според вас? Там те се сблъскват с опасни и добре подготвени терористи.

Мога само да предполагам, основавайки се на информацията, която имам от преки участници в подобни инциденти. Може би една от причините е недостатъчната предварителна подготовка за участие в мисиите, която включва и непознаване на конкретните политически, религиозни и етнографски фактори, и условия в съответната страна. Но ще се въздържа да говоря повече по въпроса. 

Ще бъде ли полезно за отряда, ако участва в такива мисии и в реални условия трупа опит?

В отряда има служители, които са участвали в задгранични военни и полицейски мисии. Те са едни от най-дисциплинираните и уравновесени бойци, на които изцяло може да се разчита в екстремални ситуации. Всекидневната реална опасност, в условията на която се налага да се действа, показва истинската същност на човека.

В това отношение смятам, че участието в задгранични мисии е полезно за професионалното изграждане на структура като нашия отряд, както като оперативен опит, така и личностен аспект.

Защо не можахме да спасим българските заложници в Ирак Георги Лазов и Ивайло Кепов, които бяха обезглавени?


Когато се случиха тези събития доста ваши колеги ме питаха дали служители на СОБТ са изпращани в Ирак. Не, не са изпращани. А за успешно изпълнение на специална операция от такъв тип, наред с политическото решение, се изисква и много добро познаване на конкретната оперативно-тактическа ситуация в района за действие.

Имало ли е досега реална терористична заплаха за България?

Този въпрос би трябвало да го отправите към други държавни служби и институции. Нашият отряд е тактическо звено. Той провежда специални операции за пресичане на терористични актове в процес на подготовка, или за обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници при осъществен вече терористичен акт.

СОБТ имал ли е сблъсък с терористи или случаи на освобождаване на заложници?

Да, имало е случаи на задържане на терористи, както и на освобождаване на заложници.

Намиращи се на територията на България?

Да, естествено, намиращи се на територията на България.

Валидно за повечето антитерористични служби е, че стават известни с неуспехите си, а за успехите им рядко се чува. Ще ни разкажете ли за някоя от успешните акции на българските барети?

СОБТ има 27-годишна история. За този период са проведени редица успешни операции, пряко свързани с възложените му функции, в това число освобождаване на заложници в самолет, задържане на терористи в автомобили, обезвреждане на опасни въоръжени престъпници в сгради, т.е. оправдал е своето съществуване през всичките тези години. Естествено, че отрядът не работи самостоятелно, а в тясно сътрудничество с други служби на МВР.

Ще спомена една операция за задържане на група, занимаваща се с разпространение на наркотици. Работихме съвместно с колеги от няколко служби на МВР. Групата беше доста голяма, като нейни членове се намираха в различни райони на София, а веществените доказателства, т.е наркотиците, се пазеха в апартамент в жк. "Надежда".

Операцията протичаше съгласно плана, когато една "бдителна" съседка на наркоразпространителите се обади на телефона им, който се подслушваше, за да ги предупреди, че около блока е забелязала "ченгета". Моментално трябваше да вземем решение за действие - атака. Задържахме няколко човека, точно в момента, когато изхвърляха наркотиците в тоалетната чиния. Останалите от групата започнаха да пристигат по различно време в апартамента и също бяха задържани.

Провеждаме операции по освобождаване на заложници – имахме заложник, отвлечен с цел откуп и държан в палатка в гората под денонощна охрана. Тежка ситуация, тъй като действието се развива през зимата, гората е обезлистена, вижда се отдалеч. Операцията завърши успешно със задържане на тримата похитители и освобождаване на похитения.

В Европа се прави много ясно разграничаване между тероризъм и бандитизъм. Тероризмът са насилствени действия изцяло на политическа и религиозна основа, екстремистки действия. Докато отвличане с цел откуп – това не е тероризъм. Това е бандитизъм или тежка криминална престъпност. Но въпреки това има похитители и похитени.

Колко време ви отне операцията?

Достатъчно. Една операция може да протече в много кратки срокове, но може и да се проточи неимоверно дълго във времето.

Имахме и друга интересна операция – за задържане на организирана група за износ на предмети на изкуството. Лицата трябваше да бъдат задържани в момента, в който правят размяната, а тя се осъществяваше на оживена софийска улица, в кола. Действахме изневиделица и ги заловихме.

Предизвикателствата пред съвременния свят стават все по-големи. Тероризмът вече не признава граници и държави. Готов ли е СОБТ да отговори на тези непредсказуеми заплахи със своята специфична подготовка и умения?

Отрядът се готви ежедневно по програми и планове, обхващащи всички дисциплини, необходими за провеждане на антитерористични операции. В някои от по-многобройните по численост аналогични структури по света има строга специализация на дейностите по екипи т.е. има екипи за действия само в сгради, други само на самолет, трети са само снайперисти, но при нас има универсализация. Имаме служители, които са и щурмоваци, и снайперисти, и пиротехници, и водолази, и парашутисти.

Това не пречи ли на тези служители да са еднакво добри във всички области?

Не, не пречи. Съществува един задължителен минимум от знания и умения за всички, но има служители, които с желание усвояват и други специалности. Те могат да работят наравно с щурмоваците в екипа, когато е необходимо могат да бъдат снайперисти, да взривяват, да скачат с парашут или да изпълняват задачи като водолази. В по-голямата част от европейските отряди схемата е същата – съчетаване на различни специалности в един служител, т.е. като универсални бойци, действащи според необходимостта и според ситуацията.

Има ли много желаещи да работят в отряда?

В отряда понастоящем има един малък процент вакантни места. В момента сме в процедура на конкурс за набиране на служители. Преценете сама - за 9 вакантни места имаме около 50 кандидати.

Каква е процедурата?

По мое предложение, със заповед на министъра на вътрешните работи се обявява конкурс. Конкурсът включва определени етапи: подаване на заявления от кандидатите, набиране на необходимите документи, медицински преглед, тест за интелигентност и обща култура, провеждане на изпити в СОБТ, психологическо изследване, проучване на кандидатите. Конкурсите се публикуват в интернет, в сайта на МВР, и информацията е достъпна за всички интересуващи се.

Какви са изпитите, които провеждате с кандидатите?


Те са два: психомоторен тест, който включва преодоляване на система от препятствия по определен ред за определено време. На кандидата предварително му се разясняват правилата и изискванията на теста, и когато той потвърди, че е разбрал - се стартира изпълнението. С теста се проверяват качества, като зрителна и двигателна памет, моторни реакции, координация, двигателни умения, ориентация, равновесие, ловкост и физическа издръжливост. Продължителност на изпълнението две минути и половина.

Издържалите се явяват на следващия ден на изпит по физическа подготовка, включващ дисциплините: катерене по 5 метрова върлина за 6 секунди; коремни възлизания на висилка – 12 броя; 60 метра спринтово бягане за 7,8 секунди; набирания на висилка от вис – 16 броя; скок от място – 260 см.; лицеви опори – 45 броя; тест на "Купър" – пробягване на 3000 м. за 12 минути.

Кое им е най-трудно?

Най-труден се оказва тестът на "Купър". Повечето от кандидатите идват с представата, че са добре подготвени физически, т.е. занимавали са се с фитнес, с бокс, карате или други спортове, но малко от тях са наблягали на кросовото бягане, което е в основата на физическата издръжливост. И там ги чака изненадата. В теста на "Купър" се проявяват и волевите качества на кандидата.

За издържалите двата изпита от решаващо значение е психологическото изследване в Института по психология на МВР, което трае цял един ден по методика само за СОБТ. Отбелязвам, че в института работят изключителни професионалисти-психолози и характеристиките, които те дават на кандидатите са абсолютно обективни и точни, разкриващи се впоследствие в хода на службата им в отряда.

Какви качества трябва да притежава човек, който иска да работи в отряда?

Наред с отличните физически качества задължително трябва да е добре мотивиран, да носи и да поема отговорност, да е дисциплиниран, да умее да се интегрира и да работи в екип, да притежава чувство за хумор. Това много помага в нестандартни ситуации. Индивидуалните изяви да не са на първо място в ценностната му система. Особено важно е хладнокръвието, бързата ориентация и оценка на обстановката, вземането на адекватни решения за действие.

И накрая – някакъв практически съвет как да се държим, ако станем заложници?

Анализите от извършени терористични актове са показали, че заложникът би трябвало да запази, доколкото е възможно, спокойствие, да изпълнява разпорежданията на терористите, да не предизвиква агресията на похитителя с думи, жестове, действия, да не изпада в паника.

Практиката е показала, че афектираният терорист се насочва безпогрешно към човек, който явно изпитва и изразява страх. Той усеща страха. Това е може би подсъзнателна реакция – да се демонстрира сила и превъзходство пред беззащитния човек. 

Първа част на разговора можете да прочетете тук.