1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,986.0

Как едновременно да харчим, но и да пестим през 2024?

БГ Бизнес

Станете майстори в балансирането на бюджета

Забелязали ли сте, че само дни след получаването на заплатата, голяма част от нея изчезва безследно? Затова трябва да балансирате добре бюджета си и да следите за какво харчите най-много. Ако търсите начин как да намалите ежедневните си разходи, ето пет съвета:

  1. Намалете използването на автомобил

По-малко шофиране, повече спестяване! В началото на февруари цената на бензина за един месец се повиши с 5 стотинки като продължава да расте. По-рядкото използване на автомобил не само ще помогне на бюджета ви, но ще допринесе за намаляването на въглеродния отпечатък върху природата. 

  1. Ограничете вредните навици

Българинът харчи 40% от парите си за храна, алкохол и цигари, според проучване на Евростат. Всеки знае, че спирането на цигарите, алкохола и вредните храни е добре не само за вашето здраве, но и за вашия портфейл. За някои това може да изглежда като трудно постижима цел, но си заслужава да опитате. 

  1. Не правете импулсивни покупки

Импулсивните покупки са най-големият ни враг, когато стане въпрос за намаляване на разходите. Експертите по лични финанси съветват да обмислим добре по-големите покупки и да се запитаме дали наистина имаме нужда от тях. До всички дами: помислете два пъти преди да си купи онзи страхотен чифт обувки, от който най-вероятно нямате нужда, защото вкъщи имате десетки.

  1. Списъци за седмично меню

Един от начините да намалите разходите за храна е използването на списък. Списъкът за седмично меню трябва да е направен спрямо това, което обичате да ядете. Важно е да се вземе под внимание какви налични продукти имате у дома. Използвайте максимално продуктите, които вече имате или са останали от предишен пазар. По този начин можете да редуцирате разноските си за храна, както и нейното разхищение. 

  1. Използвайте правилото 50/30/20

Това правило ще ви помогне да изградите бюджета си като го разделите на три категории:

Това правило помага да управлявате парите си по-лесно. Така можете да си плащате сметките и да спестявате едновременно. Освен това ви дава свободата да използвате част от парите за забавление.

Стажант-репортер: Айлин Дрикова

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии