Между две теми избират кандидат-студентите на днешния предварителен изпит по български език и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първата  е "История и избор в романа "Железният светилник" на Димитър Талев" и е изтеглена от кандидат-студента Габриел Балабанов от София.

Избралите да пишат по втората тема, трябва да съпоставят цитати от стихове на Христо Ботев и на Пейо Яворов, и да осмислят заложените в тях проблеми. Цитатът "Баща и сестра и братя мили аз да прегърна искам без злоба" е от стихотворението на Ботев "Майце си", а вторият цитат - "... Нямам братец, ни сестрица, братец да ме хвали, а сестра да жали..." е от "Хайдушки песни" на Пейо Яворов.

Тази тема бе изтеглена от кандидат-студентката Елиза Танева от София.

Изпитът продължава четири астрономически часа и за него желание за участие са заявили 1650 кандидат-студенти.

Днес се провеждат и предварителните кандидатстудентски изпити по теология и по биология.

Устният изпит по теология е от 11.00 ч. в Богословския факултет на Софийския университет. Изпитът е върху предварително обявени теми, за които има препоръчана литература.

Изпитът по биология е от 14.00 ч. в Ректората на СУ.  Той включва тест с 30 задачи върху учебния материал по биология за осми, девети и десети клас, както и тема от материала за девети или десети клас.

В темата трябва да са обобщени биологичните знания, включени в повече от един въпрос от изпитната програмата, посочват от висшето училище.

За устния изпит по теология са заявили, че ще участват десет кандидат-студенти, а по биология 903-ма.