От днес ще бъдат командировани допълнително над 150 жандармеристи по границите ни, за да помагат на служителите на „Гранична полиция”. Към тях ще се присъединят и командировани служители на „Фронтекс”.

По-рано днес стана ясно, че българският премиер Бойко Борисов е разговарял по телефона с турския премиер Бинали Йълдъръм. Двамата се разбраха да предприемат механизъм за двустранно сътрудничество при охраняване на българо-турската граница.

За последните две седмици има 1858 опита за преминаване на българо-турската граница, което е двойно повече в сравнение с месец юли. От началото на годината опитите за преминаване на границата са близо 30 000.

Ще бъдат направени и допълнителни КПП-та по пътищата, които ще следят трафикантите.

„Само снощи имаме близо 220 опита за незаконно проникване през българо-турската граница предотвратени от силите на „Гранична полиция”, поясни главният секретар на МВР Георги Костов.

„Фронтекс” ще изпрати 200 души от всички държави членки на Европейския съюз, като до края на другата седмица трябва да са се включили в охраняването на границата.

„Ситуацията е под контрол, но с този засилен миграционен натиск, който усещаме в последните две седмици, ние сме длъжни да вземем още по-строги мерки по охрана на границата ни с Турция”, допълва Христо Терзийски, директор на Главна дирекция Национална полиция.