Община Ихтиман промени датата на националния празник 3-ти март. Със заповед на кмета Освобождението ще се чества на 2-ри март. Тази екстравагантна идея възмути жителите на града, които изказаха разочарованието си пред bTV.

„Чувствам се обидена, като българка и патриот не съм съгласна да празнувам 3-ти март на 2-ри март. Националният празник не е една дата в календара, на която аз решавам нещо да празнувам. Това е националният празник, празникът на всички българи. На този празник ние трябва да бъдем обединени, трябва да бъдем народ. Точно това е символиката да бъдем единни. Прилича ми на една манифестация, в която някой да ми каже, че аз трябва да отида задължително в толкова часа, така облечена, с поглед към тази трибуна, но дори в тоталитарно време не ни променяха датата” , възмути се гражданка на Ихтиман.

Друга дама от града уточни, че Община Ихтиман не променя за пръв път дата на голям празник. „Тъй като миналата година датата 6-ти септември, когато празнуваме Съединението, 6-ти септември се падаше в събота, Община Ихтиман празнува на 5-ти септември в петък, за да не си нарушава почивните дни", каза тя.

„Ще попитаме кмета - кога ще дойде Нова година в Ихтиман. Тази година Нова година може и да не дойде”, включи се отново с ирония първата гражданка на Ихтиман.

Друг неин съгражданин с насмешка коментира, че календарът е променян от маите, Юлий Цезар и папа Григорий, "ние тук го правим за четвърти път".

Още от възмущението на хората в Ихтиман и причината за промяната на празника вижте във видеото.

Одобрявате ли отбелязването на национални празници на друга дата?