Денят след атентатите в Брюксел започна с нови арести и обиски. Спецслужбите обаче все още са далеч разплитане на цялата схема около подготовката реализацията на атаките, разтърсили Европа.

От федералната полиция потвърдиха, че при обиските е бил открит впечатляващ военен арсенал.

Потвърдена е идентичността на Халид ел-Бакрауи – предполагаемият автор на поне един от атентатите в метрото.

Снимка: EPA

Ден след атентатите десетки полицаи и военни са в централните части на града. Няма паника сред хората, само усещане за солидарност по улиците, предаде кореспондентът на bTV за Запада  Европа Десислава Минчева.

Потвърдена е и идентичността на брат му – Ибрахим ел-Бакрауи. На разпространените от белгийската полиция кадри той е човекът по средата. Все още не е ясно кои са другите двама.

По думите на Фредедик ван Льов – федерален прокурор на Белгия, за момента ранените са 270, а загиналите – 32. „Цифрите обаче може да нараснат в следващите часове и дни. Нашите мисли са със семействата и близките на загиналите”, каза още той.

Снимка: EPA

„Първостепенната ни задача е да се погрижим за телата на загиналите и да подкрепим техните близки. Заради изключително важната работа по идентифицирането на жертвите, която продължава и в момента, за съжаление ни е невъзможно да ви дадем окончателна равносметка на загиналите”, допълни Ален льо Лиевр – директор на кризисния център.

Главният комисар на полицията Катрин дьо Бол поясни, че останките на загиналите от атентата на летището се намират в университета в Льовен. Тези от метрото, пък, във военната болница, където специалистите работят по разпознваването на телата.

Снимка: EPA

Федералният прокурор Ван Льов разказа как властите са стигнали до разкритието на впечатляващия боен арсенал. Във вторник вечерта таксиметров шофьор е отишъл в полицията и е съобщил, че е возил до летището трима души квартал „Скарбек”. Взел ги е е от улица „Макс Рос” 4. При обиски на мястото са открити 50 кг експлозиви, 150 л ацетон, 30 л кислородна вода, детонатори, куфар пълен с пирони, както и други вещи, използвани за създаване на експлозивни устройства.

Снимка: EPA

По думите на федералният прокурор третият човек от снимката – този със светлото палто и шапката, е избягал алед летището.  Преди това той оставя на терминала голяма чанта пълна с експлозиви, но си тръгва преди взривовете. Именно в тази чанта се е намирало най-мощното експлозивно устройство. При пристигането на сапьорите, бомбата избухва, но за щастие никой не е ранен.

По-рано днес беше открит компютърът на един от терористите – Ибрахим ел-Бакрауи. Това станало при събиране на боклука. Телевизия Ер Те Ел съобщи, че лаптопът съдържал ценна кореспонденция на лица, свързани с "Ислямска държава".

Изхвърляният компютър е бил открит от работници на фирмата, която събира отпадъци в Брюксел. Те били заинтригувани от факта, че компютърът не е бил напъхан в торба за боклук, каквито са изискванията за сметосъбиране в Белгия. Освен това машината не изглеждала стара. Боклукчиите съобщили за находката си на конен полицейски патрул, преминаващ наблизо, предаде БТА.

Днес беше открито и още едно тяло на жертва на терористичния акт в летището в Брюксел. Това съобщи белгийската осведомителна агенция Белга, която се позова на свой източник.