Напрежението на гръцко-македонската граница отново се покачи. Полицията използва сълзотворен газ срещу група от 500 мигранти в Идомени, която се опита да премине загражденията със сила и да влезе в Македония, предадоха световните агенции.

Според министерството на вътрешните в Скопие работи 15 македонски полицаи са били ранени, пет от които – тежко. Служителите на реда са пострадали от хвърляни от мигрантите камъни и бутилки.

Три полицейски коли са почти унищожени. Част от двойната ограда е унищожена на три места.

Рано сутринта мигрантите напуснали импровизирания лагер в Идомени и се насочили към оградата с Македония. Те прерязали телта, което принудило македонските власти да използват гранати сълзотворен газ.

Атина и Скопие обаче взаимно се обвиняват за употребената сила срещу бежанците.

Македонската полиция потвърди за инцидента, но заяви, че не тя, а гръцката полиция е използвала газ. От македонска страна е спокойно, заявил за АФП представител на македонската полиция.

Мигрантите се събрали сутринта заради плъзнали през последните дни слухове, че Македония ще отвори границата.

В Идомени продължават да живеят около 10 хил. души, въпреки призивите на властите да се преместят в специално изградените центрове.

„Това е решаващ момент за нас. Или ще преминем или ще умрем, докато се опитваме. Това е последният ни ден, последната ни надежда. Омръзна ни от резолюции, от Женева 1, Женева 2, Женева 3“, каза сириецът Абу Мохамед.