Антон Хекимян и екипът на „Тази сутрин“ представят наследници на героите от Шипка в специален проект по повод 140 години от Освобождението на България – „Потомците на героите разказват“. Внук на генерал Столетов, наследници на българските опълченци, на румънски и финландски воини разказват ексклузивно за bTV историите на своите предци всеки ден от седмицата преди Трети март.

Основен акцент в патриотичната поредица на „Тази сутрин“ е поставен върху наследниците на оцелелите българските опълченци от Шипка и Стара Загора, които са предали личните си спомени от преживяното на фронта на поколенията след тях. Дечко Гарбатулов, слепият звънар на Шипка разказва за уникалните камбани, направени от претопени гилзи, събрани от бойните полета.

Анатолий Столетов – потомък на генерала – пристига в България специално за честванията и за да разкаже родословието на своята фамилия ексклузивно пред bTV. Как химнът „Шуми Марица“, с който българските орли са поддържали своя дух в неравната битка, се запечатва в ума и сърцето на Генерал Столетов и какво прави той след войната, зрителите на „Тази сутрин“ ще научат от вълнуващия разказ на неговия наследник.

И още в юбилейната поредица – потомци на финландските части проследяват пътя на финландския лейбгвардейски полк; разказ за подвига на румънските воини, за които мирният договор от Сан-Стефано между Русия и Османската империя донася Независимост и още силни истории за героизма и желязната вяра, с която е извоювана свободата. Антон Хекимян завежда за първи път потомците на героите на местата, на които техните деди са пролели кръвта си за освобождението на България.

Кулминацията на празничната седмица в ефира е в събота, когато топ репортерите на bTV Новините ще предават на живо от празненствата на Шипка, в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора и цялата страна.

Специалната телевизионна кампания по повод 140 години от Освобождението на България е продължение на стремежа на bTV да доближи хората до сърцето на събитията и да предостави телевизионно преживяване, което информира, образова и вълнува зрителя.