Във връзка със случаите на насилие в детски градини, започват протести в 10 града от страната. Първият ще е на 10 февруари в Бургас.

„Ще бъдем подкрепени и от учители, защото не сме срещу тях. Те самите трябва да се изправят и да изгонят от системата (възпитателите, които упражняват насилие – б.ред.) Има много свестни и кадърни хора, които да ги заместят”, коментира Васил Николов, председател на Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система.

„Предлагаме видеонаблюдението да бъде записвано при директора и когато има сигнал, компетентните органи да могат да си направят справка. В момента е само думата на едно дете срещу думата на възрастен… А срещу всеки сигнализирал се настройват останалите родители”, добави той.

„Това ни е проблемът: на директорите работата им е да не се чува нищо за тях, да стигнат до пенсия”, коментира Николов.

„Учителите трябва да са първите, които да се изправят срещу учителя, упражнил насилие. А не да се измества темата: защо са направени записите, кой ги не направил, измества се въпросът…”, посочи той.

По думите на Николов е трудно родителят да забележат, че детето им станало жертва на насилие в детската градина.

„Психолозите казват, че има промяна в поведението на детето, но първите моменти на насилие не се отразяват веднага, не може току-така да се хване”, казва още той.

Вижте повече във видеото: