5200 приватизационни сделки могат да бъдат разследвани и ако някъде се открие престъпление, да се носи наказателна отговорност – защото минаха доста години от по-голяма част от сделките, някои от предприятията вече не съществуват, а други са препродадени няколко пъти, коментира в студиото на „Тази сутрин” депутатът от ГЕРБ Тома Биков по повод предложението на партията му за промени в Конституцията.

„Предлагаме да се създаде възможност за органите на съдебната власт, на прокуратурата, да продължат да разследват подобни сделки, за които сега има давностен срок. За някои сделки е давността е изтекла преди 15 години и хората, които са извършили престъпления, вече спят спокойно”, добави той.

Има съмнителни сделки, потвърди Биков, бе да дава конкретни примери.

„Ние не сме против приватизацията по принцип – този инструмент беше изключително необходим в първите години на прехода, когато държавната собственост се трансформираше в частна. Ние обаче проведохме този процес и бавно, и доста мръсно”, каза той.

Генезисът на корупцията е там (в приватизацията – б.ред.) През 1991 – 92 г. едни хора действително се събудиха богати за една вечер и българите не можаха да разберат как.

Вижте още във видеото: