Загиналите ще бъдат оплакани, раните ще заздравеят, но психологическите травми ще останат за дълго. Това заяви журналистът Найо Тицин в студиото на „Тази сутрин” по bTV. По думите му нервите на Запад все още са „изопнати” – добро доказателство за това е случаят от неделята след терористичните атентати в Париж, когато избухнали пиратки на Площада на Републиката предизвикаха паническо бягство.

Градовете във Франция се възвръщат към нормалния си начин на живот след първоначалния шок, каза Тицин. Той напомни за изказването на лидера на групата „Eagles of Death Metal”, който настоя бандата да е първата, която ще свири в зала „Батаклан” след премахване на щетите от атентата. Тицин сравни това изявление с желанието на много американци да построят небостъргач на мястото на Световния търговски център след атаките от 11 септември 2001 г. По думите му подобни заявления са доказателство, че западното общество искат да докаже, че няма да се поддаде на страха.

Петък, 26 ноември, е ден на официален траур във Франция, припомни журналистът. Повечето от загиналите в терористичните атаки от петък, 13 ноември, ще бъдат погребани в този ден. Президентът Оланд призова гражданите на страната да сложат знамена на прозорците на домовете си в знак на почит към загиналите.

Найо Тицин коментира призива си към журналистите и обществеността да спрат да наричат терористичната организация „Ислямска държава” с добре познатото ѝ име, а да го заменят с акронима „Даеш”. Употребата на думата „държава” в названието на джихадистката група ги легитимира незаслужено. В същото време акронимът „Даеш”, който означава „Араби за Ислямска държава в Ирак и Близкия изток”, все по-често се използва с неуважение и презрение като синоним на „фанатик”, смята Тицин.