Търговец на кучета отглежда близо 300 животни от различни породи в едно помещение в ямболското село Маломир, в незаконен развъдник. Те живият в нещо като клетки при ужасни условия заедно с крави.

Собственик е Христо Манолов, който има десетки обяви в интернет, чрез които продава кучета. Цената е между 250 и 700 лв.

Снимка: bTV

В телефонен разговор, мислейки, че говори с клиент, той обяви, че има над 200 кучета и може да предложи всякакви породи. Казва, че живее в София, а родителите му се грижат за животните.

Пред камера в незаконния развъдник родителите на Манолов са категорични, че животните не се продават.

Снимка: bTV

Кметът на селото Йордан Тодоров признава, че развъдникът съществува от 10 години. Никой обаче не е подал сигнал срещу него. Това е частен имот, не мога да вляза, оправдава се кметът.

Имало само една проверка на инспектор от Националната агенцията за приходите (НАП) заради несъответствие между собствеността на Манолов и декларираните от него приходи.

Според Миглена Дерменджиева става въпрос за изключителна жестокост към животните и трябва веднага да се подаде сигнал към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която контролира развъждането на животни, и към прокуратурата. Кучетата трябва да бъдат иззети и да им се намери бързо собственик, призова Дерменджиев.

Това не е единственият незаконен развъдник в страната, има десетки подобни, коментира Явор Гечев от фондация „Четири лапи”. Сега е моментът БАБХ да покаже, че може да работи като контролен орган, допълни той.

Гечев призова хората да не купуват кучета по обяви в интернет, а да осиновяват или да отидат на място в лицензиран развъдник.

Вижте повече във видеото: