50-хилядният квартал "Столипиново" е град в града Пловдив. Там редът и законите на държавата и общината не важат. Шумът и хаосът са кошмар за 200 домакинства, които са купили апартаментите си, преди районът да промени своя облик.

През 90-те години негови жители започват да продават жилищата си на безценица и да бягат. Години по-късно протестът на двестатина собственици принуждава общината да приеме програма, известна като "Столипиново 2".

Тя датира от 2012 г. и на теория дава възможност за заменки на апартаменти от "Столипиново" в други квартали, т.е. за изселване от ромската махала. На практика е и истинско признание на властите, че не могат да гарантират нормални условия за живот в "Столипиново".

Общинските апартаменти обаче не стигат за всички желаещи да напуснат "Столипиново". Хора, които нямат средства за нов апартамент, са принудени да останат в квартала, защото пазарните цени на имотите, които имат, са сринати.

Ето така изглежда обичайна делнична вечер в "Столипиново", най-голямата ромска махала в България: няколко хиляди вата професионално озвучаване от бус, безжичен микрофон за караоке и маса на улицата са събрали 50-ина мъже, които ядат и пият пред блоковете на ул. "Малина". Шумът стига на половин километър.

„Те не се съобразяват дали е 2 часа, 3 часа, 4 часа. Вдигат си шум хората...трудно е, трудно е... И джамията, и веселбите. Сватби постоянно... Ей сега по-рано пак имаше сватба. Има въртене на гуми, ей такива неща”, разказва Георги Георгиев, жител на квартала.