Повече от десет дървета бяха изсечени заради строеж на хотелски паркинг в комплекса „Златни пясъци”- за това сигнализираха зрители на bTV. При подготовката за новия сезон служители в хотел заварват изсечен дървета, купчини пръст и настлан чакъл.

„Това ни направи много лошо впечатление, тъй като тук беше един много красив зелен кът, на който нашите туристи много се радваха и се фотографираха”, каза Мария Панайотова, счетоводител.

Тази част от „Златни пясъци”, макар и по-отдалечена от морето, е по-зелена, с повече запазена растителност - нещо, което туристите търсят.

„Притесненията ни са свързани с това, че след една седмица хотелът ще отвори врати с гости от Румъния... За съжаление обаче те ще трябва да видят ето тази гледка тук, която според мен е абсолютно неприемлива и недопустима”, заяви Жулиета Христова, която е комплексен управител на хотел.

Собствениците на съседния хотел уверяват, че ще приключат строителството до дни - самите те също очакват туристи. „До първи май ще бъдем готови с асфалтирането... Това е наш парцел, който ние сме длъжни да го направим да изглежда добре”, каза Митко Бакалов, собственик на хотела.

Собствениците казват, че имат разрешение за изсичане на останалите дървета, но самите те решили да не го правят, за да запазят природата.

„Зеленина е това, което виждате, другото беше дребни храсти, които в доклада на общината не ги предвиждаха като растителност - един пущинак”, твърди Бакалов.

Потвърждава го и общината. След запитване на bTV от община Варна извършиха проверка. Оказа се, че собствениците на имота имат всички необходими разрешения, за да построят тук паркинг. А дърветата не били изсечени, само храсти, което не е нарушение.

Всъщност недостигът на паркоместа е един от големите проблеми на Златни пясъци, особено през последните години, когато тук идват предимно румънски семейства и туристи от Източна Европа - масово с колите си. Затова от хотела-жалбоподател също поискали да разширят своя паркинг, но институциите им отказали.

„Виждате, че паркингът е малък и недостатъен за нашите гости, но считаме, че не трябва да бъдат премахвани дървета и зеленина, и красотата би следвало да бъде оставена така”, поясни Жулиета Христова.

„При големия наплив на румънски туристи, които харесват нашето Черноморие, бяхме принудени да изградим този паркинг, за да могат колите да не бъдат някъде по пътя и по тротоарите, може да заснемете какво са направили колите, които спират отстрани, защото няма къде и донякъде се опитахме да решим този проблем”, допълва Бакалов.

И от двата хотела ни уверяват, че отделят значителни средства за озеленяване на околните пространства.