Връщат близо два тона домашна ракия на възрастен мъж от търновското село Водолей. Концентратът бил иззет от дома му преди две години при съвместна акция на полицията и митниците.

Последно късметът спохожда 82-годишния Христо Рачев преди дни, когато съдът окончателно решава да отмени наложената му глоба от 16 000 лева и да му върне ракията.

Алкохолната сага започва през 2013 г.

„Идва един беден сиромах - пенсионер от Дичин и ми вика: „Бе, бай Христо, разреши ми да сваря ракията си тука, щото в Дичин има три казана, в съседното село на 3 км има три казана, но искат 40 лева”, разказва Рачев.

И точно когато ракията потекла, по сигнал на негови съселяни, в дома му влезли полицаи. Съставили му фиш за 20 лева. Като се върнал с парите обаче, следователят вече бил в мазето при бидоните с ракия.

Дядото твърди, че нито пие, нито продава ракия.

„Аз я колекционирам, аз не я пазя. Щото аз ако съм я пил, щях я изпия, ако я продавам – ще я продам, за какво да я пазя? За мене тя не представлява интерес", споделя мъжът.

Част от иззетата ракия била предназначена за сватбата на внука му и затова миналата година опитал да се споразумее с митничарите, така че му върнат малко от нея.

"Исках да ми дадат 30 литра от таз ракия - най-старата, за сватбата, но не ми дадоха", казва дядото, който дори пратил в митницата покана за сватбата на внука си на.

Никой обаче не се отзовал на нея, нито пък му отпуснали от конфискуваната ракия.

„Аз на прокуратурата съм писал, че са последействащо мислещи. Действат, а тогаз мислят... Сега вече се уверих, че те въобще не мислят, те въобще не разсъждават при прилагане на закона за акциза", казва дядото.

Сега той е решен да съди митниците за морален тормоз.

Вижте още от историята в следващото видео: