Какво е да останеш без дом на 73 години. Историята е от врачанското село Згориград.

Траяна Маринова от близкото до Враца село Згориград едва не починала, когато преди няколко месеца получила честитка от съдия-изпълнител - че единственият й дом ще бъде продаден от банката.

Имотът е бил заложен преди години заради изтеглен, но неизплащан кредит. Жената никога не е виждала мъжа, изтеглил кредита. Но големият й син, който вече е покойник, явно го е виждал. „Ама не е казвал на никой сина ми, че е дал пълномощно на тоя и аз така и 4-5 месеца не можах да го вида какво представлява тоя мъж”, разказва жената.

Възрастната жена започва собствено разследване и за пръв път вижда в банката пълномощното на сина си в полза на лицето Димитър Богданов Димитров, строителен предприемач.

„И аз, като разговарям с тоя Димитър и му викам, абе, що са не срещна аз с тебе, да те вида, сладкодумен ли си, напои ли го сина ми, наркотик ли му даде, какъв си ти, та ти има синът ми такова големо доверие да ти даде да ми ипотекираш къщата”, казва още Траяна.

Жената разбира, че имотът е бил ипотекиран няколко пъти от 2001 година насам, последния път - срещу заем от 30 хиляди лева. Него Димитър Димитров не погасява. И затова е обявена за продан.

Заедно с Траяна се опитваме безуспешно да открием строителния предприемач първо по телефона. Но избраният номер не отговаря.

В съседство на дома му е един от строежите му. От информационната табела разбираме, че фирмата на Димитър Димитров е трябвало да завърши този обект през 2012 година, явно лицето Димитър Димитров не изпълнява обещанията си.

Малко по-късно от имота излиза съпругата на Димитров. След тази случайна среща със съпругата на Димитров се оказва, че той вече е склонен да разговаря по телефона, и обещава да внесе част от сумата в средата на август и да отмени продажбата. Условието е да не излъчваме репортажа.

Забавяме репортажа с месец - в името на дадената дума и по молба на жената. В Агенцията по вписванията научаваме, че измамените от Димитров са десетки. За част от тях сме ви разказвали преди време в "Тази сутрин".

А в конкретния случай нищо не може да се направи, защото има законно пълномощно, къща, която е ипотекирана, и ипотека, която не е погасявана. Останалото е въпрос на морал.

А баба Траяна се оплака, че вече е започнала да получава и заплахи по телефона.