Уникална находка в Русокастро: Археолози откриха икона от слонова кост
По всяка вероятност тя е принадлежала на император
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 12
    0
Икона от слонова кост
Снимка: bTV

Археолози се натъкнаха на уникална находка в крепостта Русокастро край Бургас. При разкопки в средновековния дворец те откриха икона от слонова кост, принадлежала на император.

„Слоновата кост е изключително ценна, много по-ценна от златото през Средновековието”, разказва директорът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов. По думите му доставки от нея са правени само за императорите.

Мястото, на което е изградена средновековната крепост Русокастро е стратегическо. Именно от там е охранявана цялата околност и българската граница с Византия. Със сложната си укрепителна система, Русокастро е била непревземаема.

Мъже от Приморско разчетоха тракийски календар върху съд на 3000 годиниАко учените потвърдят откритието, това може да се окаже първият документ за писмен календар на траките

В края на XIV в., когато Тракия е завладяна от османските турци, местното население напуска околността. В най-недостъпната ѝ част обаче е издигнат царски дворец.   

„По исторически данни със сигурност тук е пребивавал цар Иван Александър, император Андроник III Палеолог, а вероятно и цар Тодор Светослав Тертер”, разказва още Николов.

Цитаделата, простираща се на 52 дка, е сравнима с царските резиденции в столицата Търново. Проучването ѝ е в началото, но вече е открита първата голяма находка – изключително добре запазена икона от слонова кост.  

Така нареченият „походен олтар” с изобразена сцена на Благовещение, датира от средата на ХХ в. – още преди построяването на крепостта.

Единствената друга икона от слонова кост у нас е открита преди повече от век при разкопки на Трапезица.   


  • 12
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре