Училищният бодигард, пребил третокласник във врачанското село Добролево, вече е уволнен. Инцидентът се разследва от полицията във Враца. Ученикът е пострадал, докато охранителят, който е кметски син, не могъл да разтърве боричкащи се деца.

Жертва на бодигарда е петокласникът Мирослав, който е настанен след мелето във врачанската болница. Първо се сбил с по-голям ученик заради момиче в двора на училището.

Разпрата между децата продължила на площадката между първия и втория етаж. Тогава нервите на бодигарда Николай Буковски не издържали и той започнал да раздава шамари.

„Бутна момчето в ъгъла, удари го по главата два пъти и по брадичката и момчето се разтрепери и падна в краката на чистачката”, разказа момиче, станало свидетел на боя.

Шокиран, персоналът се втурнал да спасява момчето.

„Учителката по физическо дойде, каза „Глътнало си е езика”, дръпна го, аз му дадох вода”, каза директорът Тинка Дончева.

Мирослав е оставен под наблюдение във врачанската болница, опасност за живота му няма. Разказа, че след бодигарда още някой го е ударил, но кой - Мирослав не е видял: „Той да ни разтърве и не можа, и почна да ме бие у главата отгоре и се помести и някой ме удари отзад с предмет”.

Видеозапис от училищните камери на инцидента няма. Според директорката, стълбите не се наблюдават.

Педагозите описват пострадалият като хиперактивно дете, което не посещава редовно часовете и често се бие, но това не оправдава охранителя.

Охранителят е задържан за 24 часа. Той е сина на кмета на село Добролево. Бащата отказа интервю, но сподели, че дал пари на близките на Мирослав, които са много бедни, да го посетят в болницата.

А сина си посъветвал незабавно да подаде молба за напускане. Което бодигардът вече е направил.