Страните от Източна Европа ще бъдат изключени от Шенген заедно с Гърция, Испания и Италия, като част от нов радикален план да бъде спасен Европейския съюз и свободното преминаване през граници. Това пише изданието „Дейли мейл”.

Изданието твърди, че новият план предвижда в Шенген да останат само неговите оригинални страни, плюс Германия, Чехия, Австрия, Словения, Франция и Португалия.

„Дейли мейл” посочват като причина сегашната ситуация на бежанската криза и това, че Гърция превозват бежанци до македонската граница. Шенгенската система за свободно движение ще остане под въпрос ако Европа не поеме отговорност да пази границите.

Огромен проблем е, че паспортният контрол на практика не съществува. Според много онлайн издания когато „Ислямска държава” превземе даден град започва да продава абсолютно истински и легални паспорти, отпечатани в паспортното на дадения град.

Последният пример за това е паспорт, намерен до един от загиналите джихадисти в Париж. При проверка е установено, че само в Прешево, Сърбия, с този паспорт са регистрирани шест различни души.

Правителството на Германия се оказва с вързани ръце – те не знаят колко хора са влезнали в страната, а в същото време не искат да използват сила по границите си, за да се осъществи адекватен контрол.

Как обикновено момче се превръща в джихадист

Повечето хора, които извършват терористични атентати, са родени в Европа и притежават европейски паспорт, твърди публикация в блога на „Хъфингтън пост”. Там бяха публикувани разказите на няколко майки на джихадисти, като всички младежи са били етнически европейци.

Наблюдава се един и същи модел на радикализиране. Обикновено джихадистите се насочват към хора, които имат проблеми със своите връстници. Първата стъпка е да ги запознаят с исляма. Тогава се наблюдава рязко подобрение в настроението на тези деца, стават по-добри и се подобрява общуването с тях.

Втората стъпка е да се опитат да накарат близките си да приемат исляма. Тогава се появяват и първите признаци на агресия, когато семейството и най-близките откажат да приемат друга религия. Тогава, вербуваните започват да се изолират, отказват да общуват със семейството си.

В този момент младите момчета започват да ходят все по-често в джамиите, а следващата и последна стъпка е да се присъединят към групировка и да заминат за Сирия. В някои от случаите радикализираните младежи привличат вербуват и близките си.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел