Представете си свят, в който светлините са по-ярки, звуците са по-силни и дори игрите могат да бъдат страшни и никой не ви разбира. Именно това е светът на един аутист. В него живее и малкият Деан Атанасов, който обаче вече успешно се учи да общува благодарение на кампанията „Българската Коледа”.

Когато Деан е само  на година и половина, майка му Христина забелязва, че той стои далеч от хората и не обича да говори. На три годинки вече получава диагнозата аутизъм.

„Въобще не исках да повярвам, че това нещо се случва с моето дете”, споделя Христина и обяснява, че лекарите ѝ споделили, че колкото по-рано и по-често започнат да се провеждат терапиите, толкова повече Део има шанс да се излекува.

Вече повече от година момчето посещава Центъра по приложен поведенчески анализ за деца аутисти в кв. „Горубляне”, където специалисти работят по два часа дневно с над 30 деца като него. Резултатите от това не закъсняват и днес Део вече общува по различен начин. Той все още не може да говори, но произнася срички. Той опознава света чрез картинки, а майка му споделя, че е влюбен в логото на bTV.

За съжаление обаче и той, както и много други деца с хронични заболявания, не могат да си позволят подобни скъпоструващи лечения. Именно затова от тази година средствата ще се поемат от кампанията „Българската Коледа”.

„Това, което на мен най-много ми липсва е просто да си разговарям с него, да водя някакъв дори и елементарен разговор”, споделя майката. За нея остава надеждата и вярата, че ще чуе и първата дума на сина си.