Неизплатени данъци, липсващи държавни поръчки и прекалено високи разходи. Това констатира проверка на финансовата инспекция в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Субсидията за Софийския университет е 47 млн. лева за тази година. В същото време университетът дължи на държавата 10 милиона - Алма матер не плаща данъци години наред. С лихвите от 2007 до 2012 година милионите са почти 14. Университетът не плаща на държавата, но удържа данъци от заплатите на преподавателите.

Ръководството на Алма Матер отказа да коментира този доклад. Коментар отказаха и от Министерство на финансите, както и НАП. Единствено министърът на образованието Тодор Танев не отказа.

„Има регулярно изплащане на заплатите”, обяснява той. Танев каза, че университетът получава все по-малко субсидия с всяка година.

В доклада на финансовата инспекция е описано как само за 2013 г. година университетът плаща 630 000 лв. на една фирма за ваучери за храна за служителите без обществена поръчка. От фирмата два пъти поеха ангажимент да разговарят с bTV и не го направиха.

Министър Танев определи липсата на обществена поръчка като незаконно действие, но не знае кой го е допуснал. И още разходи, направени в разрез със закона - почти 320 000 лева плаща университетът за стационарни телефони през 2013 г. на една фирма, която също е определена без конкурс.

На въпрос дали е възможно да има изтичане на средства, Танев каза, че няма такова. „Не е доказано това нещо”, каза още министърът.

„Отидете да питате министрите преди нас в последните 10 години, които забраниха извънбюджетните сметки, доходите на университета, каквито имаше предвидени извън университета, а самият бюджет го отрязаха, които служеха на съвсем други неща - някои частни университети да тръгнат нагоре”, допълни Танев.

И едни липсващи пари в края на 2014 г. Министерският съвет дава допълнителни 3 млн. лева за оборудване на лаборатория, в която да се обучават студентите от Медицинския факултет. Подписан е договор с конкретна фирма от Австрия. Договорът задължава университета да плати целевите средства на фирмата. Трите милиона не са преведени, показва проверката на държавните инспектори. Парите ги няма и в сметките на университета. Според образователния министър те са отишли за заплати - доказателства за това обаче няма. Поне в доклада на финансовата инспекция.

„Било е преценено, че университетът не може да остане без заплати в дори един месец, тъй като тука заплатите са едни от най-ниските, както в Българската академия на науките”, каза министърът.

В студиото на предаването „Тази сутрин” за коментар по темата се включи проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието.

„Тук става въпрос за системен проблем на целия сектор на образованието”, каза Игнатов. Според него цялата система трябва да бъде реформирана и да се разделят властите. „Трябва да има друга институция, която да се занимава с финансите и този, който дава парите, той трябва да е главният разпоредител”, каза бившият министър.

„Трябва да има служител на финансовото министерство и той да управлява финансите на Софийския университет”, предложи Игнатов. Според него този служител трябва да е част и от настоятелството на университета и, когато се избира ректор, да има думата.

„От човек, който е подготвен за академична дейност, не можем да искаме мениджърски способности”, категоричен е Игнатов. Според него ректорите на университетите трябва да мислят единствено за качеството на учебния процес и самото образование на учениците.

На въпрос защо всички институции мълчат по темата Сергей Игнатов каза „Проблемът е системен, той е повече от 15 години. А и винаги се издига като щит тезата, че се убива образованието”.

Общо 37 акта за нарушения на закона са съставили инспекторите. Въпреки че всеки месец университетът плащал по 4000 лева за юридически консултации точно за това, как да се провеждат обществени поръчки.

Почти 180 хил. лв. хонорар пък получил преподавател, за да представлява Университета по едно единствено дело.

Прокуратурата вече проверява Софийския университет за финансови нарушения.

В писмена позиция, изпратена по-късно през деня, от Софийския университет заявиха, че са оспорили откритите нарушения и половината от актовете са отменени. От Държавната финансова инспекция категорично уточниха пред bTV, че техни актове не могат да бъдат отменяни.

От Университета настояват, че фактите, описани в доклада, не са верни и обвиняват bТV в тенденциозност.

"Всички констатации от цитирания в предаването доклад са оспорени изцяло от Софийския университет пред съответните компетентни органи. Половината от актовете са отменени в полза на Университета. Останалите са във висящи производства", заявяват от Софийския университет.

"Несъстоятелни са твърденията за непроведена обществена поръчка за ваучери за храна. В Класификатора за обществени поръчки не съществува код за този тип доставка. По-важното обаче е, че договорът е всъщност на стойност една стотинка и е само за отпечатването на ваучерите, а останалата сума чрез ваучерите е разпределена на преподавателите и служителите. Трите милиона лева, за които се твърди, че липсват, са в сметките на Софийския университет.

Изнесената информация за задължения на Софийския университет към НАП не отговарят на действителното положение. Същото се отнася и за сключени от Университета договори за услуги.

За пореден път bTV по тенденциозен начин и с некоректно поднесена информация прави опит да урони престижа на Софийския университет и то в момент, в който тече кампанията за избор на нов ректор", заявяват от Софийския университет.

В отговор публикуваме доклада от финансовата инспекция в пълния му обем (PDF формат):

Първа част

Втора част

Заключение