Жители на ковачевското село Калище се събраха и тази сутрин, за да изразят недоволството си, че смесеното им училище ще бъде посещавано от деца бежанци от близкия Национален детски екологичен комплекс. Институциите обаче настояват, че имигрантите ще посещават школото.

Родителите на 18-те ученика в училището заплашват, че ще преместят децата си, ако бежанците влязат в класните стаи. На родителска среща те решиха да не допускат в училището афганистанчета и сомалийчета. Така вместо дванайсет първокласниците в Калище са само двама.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров обясни, че му е било съобщено в последния момент, че училището в Калище трябва да приеме бежанци. Твърди, че е бил заплашван, че ако не ги приеме, ще бъдат спрени автобусите към училището и ще бъдат наложени финансови санкции.

"Проблемът е, че това не са бежанци. Това са чужденци, търсещи защита, на които е отказана защита – сомалийци и афганистанци", каза той.

"Как може да интегрираме чужденци, след като нашите деца са две, а афганистанците са десет. Кой ще бъде интегриран тогава, българчетата или афганистанците”, коментира председателят на Общински съвет - Ковачевци.

Жителите на селото са недоволни, че децата не знаят български, като директорката на училището Виолета Михайлова каза, че ще изпълни решението, но учителите не са готови да обучават деца, които не са минали курса по български език.

Лазар Додев от министерството на образованието обаче опроверга информацията, че имигрантите не знаят български и допълни, че те са преминали шестмесечен курс по езика.

По думите на Анна Андреева от „Агенция по бежанците” присъствието на децата от приемателния център ще помогне училището в Калище да не бъде закрито. „Не мога да повярвам на това, което чувам”, коментира тя и допълни, че е разтревожена, че в едно малко село, където има толкова малко ученици, децата бежанци няма да бъдат допуснати в училище.

Агенцията за бежанците обмисля да прести семействата с първокласници в лагера в София, за да могат децата да тръгнат на училище и да бъде спазено правото им на образование. Това съобщиха за bTV от Инспектората по образование в Перник.

А общинските съветници в Ковачевци гласуваха единодушно до края на октомври всички бежанци да се махнат от приемния център в града.

На училище в София

Деца бежанци тръгнаха на училище в София. Общо 21 момичета и момчета ще бъдат ученици в столично учебно заведение.

Децата от Сирия, Пакистан и Афганистан от месец се подготвят за началото на учебната година. Посещават курс по български и от днес ще бъдат ученици в първи, втори и пети клас. Наравно с българчетата, те ще изучават българската история и култура.

През цялата учебна година децата бежанци ще продължат уроците си по български в бежанския център.