Рупаща се къща на знакова улица във Велико Търново застрашава десетки туристи всеки ден. За „надвисналата опасност” сигнализира зрител на bTV в рубриката „Аз, репортерът”.

Опасното пано е върху сградата на ъгъла на ул. „Опълченска” който и Самоводската чаршия, откъдето ежедневно преминават десетки туристи и минувачи.

Занаятчиите от местните дюкяни споделят, че зейналата цепнатина не е новост и къщата се руши от години.

При проверка на bTV стана ясно, че сградата, която е културна ценност, е частна собственост. Паното обаче е общинско и е добавено преди 43 години. От общината са категорични, че опасност от срутване няма.

„Лично аз съм участвала в комисия, в която предишния собственик го бяхме задължили да обезопаси и покрие фугата между двете сгради”, твърди арх. Донка Колева, началник отдел „Културно-историческо наследство” към Велико Търново.

Само новият собственик може да каже какво е състоянието на покривната конструкция в момента и дали има скрити течове между къщата и паното. Той обаче се сменя неколкократно за последните 10 години и контактува с общината чрез пълномощник.

Не е ясно дали собственикът е внесъл проект за ремонт на сградата в Културното министерство, каквото изискване има в Закона за културните ценности. Общината пък няма право да го задължи със срок.