30 от ромите, чиито незаконни постройки бяха съборени във варненското гето „Максуда”, започват работа. На този етап все още без дом са 58 от тях. До пролетта те ще останат в общинската база „Баба Алено” край Златни пясъци, след което трябва сами да се устроят.

Само преди броени дни те живееха мизерно в гетото на квартал „Максуда”. И бяха готови да бранят този живот с телата си и опитаха неуспешно да спрат багерите.

„То да ни събарят тъй изведнъж, то не става”, каза тогава Росица Костова. Месец по-късно епип на bTV откри отново Росица, която вече има коренно различно мнение по въпроса. Признава, че събарянето на постройката ѝ в гетото е на път да промени живота ѝ.

„Там е трудно. Нямаше вода, нямаше ток. Условия няма. Тука по-бива. По-тихо, по-приятно”, обяснява жената.

Росица е сред ромите, които до пролетта са настанени в общинската база „Баба Алено”. Дъщеря ѝ ходи редовно на училище благодарение на осигурения до града транспорт, а тя започва работа в общинското предприятие „Озеленяване”, където ще получава по 400 лева.

„Преди около седмица срещахме съпротива, не желаеха да започват работа, тъй като възнагражденията им се виждаха твърде ниски, но засега срещаме разбиране. С промяна на обстоятелствата хората са готови да работят, като в това число включвам и жените”, коментира Любомира Комитска, директор на дирекция „Социални дейности”.

Всеки ден с ромите работят медиатори, които им помагат в социализирането.

„Нашата цел е или да ги върнем в образователната система, ако са ранно отпаднали или не учат, или да ги консултираме за работа. Ако им се работи, какви са им интересите”, каза и Стефан Пенчев, медиатор към дир. „Социални дейности” в Община Варна.

Емилиян Асенов скоро ще подпише първия си трудов договор. Отсега е сложил розовите очила за бъдещето, което го очаква.

„Ще ни осигуряват с трудов договор да работим. Това е идеално. Занапред ще видим, може с моята да си направя един граждански брак, да си тегля малко парички, да си купя една къщичка. Или поне едно местенце да си купя, временно мога да си строя барака, и като си направя някой лев да си строя нещо”, надява Емилия.

Ромите твърдят, че оттук нататък няма да чакат наготово. 28-годишната Атанаска Костова, която има 7 деца, до този момент се е издържала само с помощи. Сега започва работа, а 5 от децата ѝ ходят на училище.

„Човек да работи, хубаво е. Да не чака все наготово. Аз като съм неграмотна, поне нека децата ми да учат, да имат някоя грамота. Те да не се осакатят. Ние сме осакатени родителите вече. И държа да учат, да имат някоя професия. Да не е като мен, щото аз трите си имена не мога да пиша”, каза жената.

Дали наистина тези роми ще могат да заживеят според правилата и законите на държавата, предстои да разберем.