Дрехи втора ръка, пластмаси и гуми, както и стара дограма с блажна боя се използват за евтино отопление в столицата. Това установи проверка на bTV, която разкри и незаконни сметища. 

Вместо да отидат в сметището за едрогабаритни отпадъци, старите дървените дограми се превръщат в твърдо гориво. Цената е около шест пъти по-ниска от тази на нормалната дървесина.

Обработената с формалдехиди блажна боя и различни лакове дограма, която влиза в печките, по никакъв начин не притеснява собствениците.

Търговци получават дограмите безплатно от фирми, които предпочитат да не плащат за изхвърлянето им.

Благодаря за тази информация, приемам го като сигнал, ще го предам на Столичния инспекторат, каза в студиото на „Тази сутрин” Лорита Радева, общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията по околна среда в Столичната община.

Друг източник на нестандартни горива оказва и незаконно сметище в Западния парк. И там каруци стоварват едрогабаритни отпадъци, които са им продали строителни фирми и гумаджийници.

Започнаха проверки – засега без резултат. Санкция за разпространителите на горива, които замърсяват, все пак ще има, заяви екоминистърът, но не уточни каква.