В Чирпан в четвъртък група роми влязоха в частна фабрика и опитаха да вземат оттам тухли, арматурно желязо и дървесина. Те се опитаха да направят това без разрешение, а от своя страна пък постъпката им вдигна на крак полицията.

Фабриката, която вече не работи, се охранява от трима души. Те са на възраст от над 70 години, нямат оръжие. Що се отнася до полицията, още вчера се чуха упреци, че полицаите не са се отзовали, нещо, което от полицията отрекоха.

Чирпанското предприятие е затворило от цели 13 години. То е на площ от около 50 декара, като никъде около него няма ограда.

От фабриката е обект на вандалски прояви – на купчини са събрани тухли, железа, дърва, които са готови за вземане. Всички те са предварително складирани и подбрани за да бъдат взети на каруците на местните роми, които ще ги ползват за направата на къщи или да ги продадат.

Това се случва до вчера, когато охраната там подава сигнал към полицията, а в резултат на 25 души са написани предписания. Има дори една арестувана жена.

Преди седмица собствениците на фабриката в Чирпан решили да стартират новите планове за терена – наели фирма, тя съборила част от старите халета, за да отвори място, но нямало пари за почистване на строителните отпадъци.

Така започнали проблемите. Вчера сутринта във фабриката се изсипали 25-30 души.

Срещу 200 лева на месец 73-годишният чичо Митко е един от тримата, които пазят имота на чорбаджиите. Не иска да показваме лицето му. „Започнаха да идват, да събират, желязо, тухли каквото намерят. Само им казах, правете, каквото искате, само не чупете врати, да влизат из складовете. Имаше и 5-6 каруци, два буса”, обяснява той и допълва, че никой не ми е дал разрешение и признава, че го е страх.

„Патрулът беше изпратен на място, аз също отидох до въпросния обект. Там заварихме около 25-30 лица от ромски произход”, съобщи главен инспектор Георги Георгиев - шеф на РПУ Чирпан.

На нарушителите са съставени предписания, на някои и актове. Една жена е задържана – оказало се, че за втори път е отишла на площадката, въпреки че е незаконно и забранено. След случката в ромската махала твърдяха, че не са нито чували, нито виждали фабрика, арматурно желязо или тухли.

Собственикът на имота е категоричен, че единственото, което иска, е да не се краде и да няма повече влизане на роми с каруци във фабриката.

„Познавам много добре тука ромската психика и мога да му гарантирам, че повече набези там няма да има”, заяви гл. инсп. Георгиев. „Естествено ние ще си променим и графиците на патрула, да минава там на определени етапи от време и ако има такива хора, да се вземат адекватни решения”, каза още той.

Предстои цялата преписка да бъде окомплектована и пратена в прокуратурата. Предстои също и собственикът да наеме професионална охрана.