Ново ромско гето изникна край столичното Околовръстно шосе. След като били изгонени от предишното си местообитание преди два месеца, ромите направили бараки на ново място – само на няколко метри от старото. 

Сега тук има 5-6 колиби, направени от подръчни материали, дори и картон, в които живеят около 35 души. Сред тях има и деца.

Някои от обитателите казват, че „на село” имали къщи – в повечето случаи говорят за триетажни къщи, но дошли в София, тъй там няма работа.

„Пак ще си ги вдигаме колибите, защото на село е голям глад. А и на село няма какво да се прави, нямаме земи, не гледаме животни”, разказва един от обитателите новото гето, 22-годишният Георги Димитров.

Снимка: btvnovinite.bg

В същото време обаче тук, в самия край на София, гледат животни – десетки зайци, кокошки, коне. Тук им излизало по-изгодно, защото можели да „берат” желязо или пластмаса и да изкарат за прехраната на животните.

„Какво ще правим в селата?  Ще ходим да крадем желязо и да ни тикнат в затвора ли?”, обяснява аргументите си Георги.

Той трудно може да произнесе думи като агрегат, например, с какъвто се оказва, че импровизираното селище разполага. Освен това обаче обитателите му вземали и ток от рекламен билборд наблизо. Някой обаче задигнал кабела, с който ставало това.

В този случай зареждали телефоните си от светофар наблизо – при него имало оголени проводници.     

Самият Георги обяснява, че работи тук – „като 99”, но не влиза в подробности какво точно означава това.  Като цяло не е ясно какво работят и останалите хора тук.

Снимка: btvnovinite.bg

За живота си в София разказва и 11-годишната Надя от Берковица, която дошла в столицата  заедно с родителите си преди месец. Споделя, че семейството ѝ идва тук за няколко месеца през лятото, но няма да се задържи много, тъй като смята да се отправи към Германия, където живеела бабата на детето.

Екипът на bTV сигнализира властите за поредното незаконно гето. На място пристигнаха полицаи, които да установят кои са неговите обитатели, както и представители на „Екоравновесие”, за да приберат кучетата от глутницата, придружаваща катуна.

Снимка: btvnovinite.bg

Според кмета на район „Студентски” Димитър Делчев, проблемите с подобни импровизирани поселища са много чести. В много случаи се оказва, че някое незаконно поселище е разтурено, но неговите обитатели съвсем скоро се появяват отново наблизо.

Според Делчев ядрото на незаконните поселища в района му са едни и същи хора от Северозападна България.

Сегашната акция е вече 23-тата. Предстои да се извърши една и в началото на септември, както и още една през ноември.

Повече вижте във видеото: