По стара българска традиция най-смелите мъже в Русе само след часове скачат в Дунава, за да премерят сили във ваденето на богоявленския гръст. В тази дисциплина русенци вече имат шампион – ММА боецът Светлозар Савов стига до светинята за пета поредна година.

За 27-годишния Зарко скачането за кръста е ритуал най-вече за здраве. „Животът ти е това, което сам си направиш. Но определено годината за мен беше успешна и бях здрав, което е най-важно и което повелява традицията - който скочи за кръста, който се намокри в ледените води, да е здрав през цялата година. При мен се случи, така че традицията е вярна”, разказва той.

Светлозар е вадил кръста от Дунава цели пет пъти. Казва, че не се готви специално, а разчита на спортната си подготовка.  „Психически просто се настройваш и каквото стане. Изплуваш до кръста и ако го хванеш, ти си го хванал, ако не - ти се намокряш за здрав. Когато си спортист, знаеш колко е важна и ценна победата за теб и се стремиш още повече към нея и може би и това ми помага малко или много”, разказва Савов.

Въпреки че е завършил кинезитерапия, русенецът се е отдал в момента изцяло на бойните изкуства. След като записа важна победа на ринга в Абу Даби, предстои да подпише професионален договор с полска федерация.

Въпреки минусовите температури, Зарко ще скача за кръста и днес. „Не мисля да пропускам, както всяка година го правя... Надявам се и да го хвана, но дори и да не хвана кръста, важното е.. че ще участвам отново в този ритуал”, споделя той.

Амбицията на боеца е да надмине постижението на друг известен русенец - Тодор Пасев, който също е вадил пет пъти кръста от Дунава.