След излъчването в bTV Репортерите на филма „МЪкедония", чиито автор е Иван Георгиев и който представя процесите на свързване на македонската идентичност с античността, официалната реакция дойде от най-високото държавно ниво в западната ни съседка. Управляващата в момента партия ВМРО-ДПМНЕ даде специална пресконференция по случая.

„Предаване на българска телевизия явно и открито обиди гражданите и се присмя на македонската държава и македонската култура. По този начин Мирослав Гръчев накърни чувствата на хиляди, хиляди македонски граждани”, заяви Александар Бичиклиски, говорител на ВМРО-ДПМНЕ.

Архитект Мирослав Гръчев, който участва във филма на bTV, е познат в Македония като автор на националното знаме. Преди да стане преподавател в Скопския университет, Гръчев създава градоустройствения план на Скопие и е кмет на Централната столична община.

В две поредни пресконференции и публикация в официалния си сайт, македонското правителство призова университетския преподавател да се извини публично на македонските граждани, да бъде изключен от всички обществени и партийни организации, а те на свой ред отново публично да се отрекат от него и думите му, казани пред bTV.

„Това беше призив за линч. Явен призив за линч. От едно място идват командите. И реакциите на вашия репортаж бяха реакция като от едни други времена, когато в тоталитарните режими са отправяли публичен призив за линч и екзекуция на инакомислещите”, коментира по телефона реакциите на Скопие арх. Мирослав Гръчев.

Македонската проправителствена телевизия Сител, излъчи цели отрязъци от bTV Репортерите без коментар. Подбрани бяха единствено отделни изречения на бившия министър-председател на Македония Любчо Георгиевски и архитект Мирослав Гръчев. Не липсваха обаче и коментари.

„Думите на Гръчев за българската телевизия бяха част от документален филм за Македония.
Българският документален филм има унизително за Македония съдържание, с което са накърнение нейната история и култура”, се казва в коментара на телевизия Сител.

Не се размина без последствия и за първия вицепрезидент и бивш министър-председател на Македония Любчо Георгиевски. Макар и със закъснение от около десетина дни, т.нар. „Световен македонски конгрес” публично призова Георгиевски не просто да бъде осъден и затворен, но пожела да бъде национализирано цялото му имуществото на територията на Македония.

Внимание към причината - Георгиевски е обвинен в държавно предателство, заради българския паспорт, получен преди 6 години. Като доказателство е публикувана интернет връзка към страницата на българското президентство от 2006 година, в която бившият вицепрезидент Ангел Марин в свое интервю обяснява защо е подписал документите за българското гражданство на Любчо Георгиевски.

„Всички мои колеги се страхуват. Целият народ се страхува. Днес в Македония няма нито една в буквалния смисъл на думата независима телевизия. За да направят мен и господин Георгиевски за вътрешнополитическа употреба предатели, да очернят българската политика към Македония, да създадат от България неприятел, за да бъдат нашите изказвания по-голямо зло към тази измислена македонска кауза и предателство на македонските интереси”, добави още архитект Гръчев.