Мъже от Приморско разчетоха тракийски календар върху съд на 3000 години.

Мистиката на траките привлича вниманието на инженера Мескян Палов и икономиста Андрей Шурелов в музея в морския град. Тя смятат красивите фрески върху глинено зърнохранилище от ранната желязна епоха за отброяване на фазите на луната и изгревите на слънцето.

Ако учените потвърдят откритието, този съд за съхранение на зърно може да се окаже първият документ за писмен календар на траките.

Снимка: bTV

Находката е намерена в могила край тракийското светилище Бегликташ, посветено на Богинята Майка и Бога Слънце. Според археолозите през малък триъгълник в камъните на светилището се измерва лятното слънцестоене. Мъжете обаче откриват детайлно отброяване на всяка фаза на луната и всеки изгрев на слънцето.

„Ако нямаме десетична бройна система и трябва да отмерим нещо, някакъв такт, който не е цяло число, дробите ще ни помогнат и всъщност и то вероятно точно така е било”, обяснява Мескян.

По думите на Андрей всеки може да използва календара в ежедневието си.

Младите откриватели се надяват външни специалисти да се поинтересуват от изследването им. Уредниците в местния музей обаче за сега не подкрепят тезата, че върху съд е изобразен календар.