Мъж от врачанското село Краводер е превърнал дома си в съвременен вариант на Ноевия ковчег. В него Иво Иванов отглежда над 500 екзотични птици.

Преди седем години Иво започнал да развъжда папагали. Съпругата му подарила първия, за да го избави от черните мисли за тежкото заболяване, което му открили. Сега само папагалите в дома им са 70.

Снимка: bTV

„Интересни са, защото са като един град, наблюдавал съм например как си изневеряват понякога, как изхвърля на другите яйцата или малките, за да няма друг, само той да има, виждал съм мъжки с две женски”, разказва мъжът.

Освен папагали в дома на Иво има различни породи кокошки, фазани, пауни, гълъби, японски врабчета, синигери, гугутки, пъдпъдъци, дългопеещ петел.

Снимка: bTV

Понякога му се налага да влиза в ролята на фризьор.

Твърди, че най-голямо удоволствие му доставят гълъбите, които обикалят цялото село, а после се връщат в дома.

Любовта към пернатите у Иво се проявила още от детството, но да практикува хобито си успял, след като се пенсионирал - след 30 години служба в АЕЦ „Козлодуй”.

Снимка: bTV

„Интересното е, че при събирането отначало не се разбират, все едно говорят на различни езици. Необходимо им време да се напаснат и тогава няма проблеми, всеки знае кой от кого е по-старши, като дадеш храна, идва старшия, махне се и тогава идва другия. И се бият точно по правилата, никой не използва подмолни номера”, разказва птичарят.

Снимка: bTV

Семейната зоологическа градина, в която има дори японски шарани е атракция за местните, които наричат съседа си краводерския Ной.